Curry, niet te verwarren met de specerij kerrie, is een verzamelnaam voor gekruide gerechten die voornamelijk voorkomen in de Indiase keuken. Maar ook in andere Oosterse keukens komen we curry’s tegen. Curry’s kenmerken zich over het algemeen door de vele, kruidige, ingrediënten. Zo ook onderstaande eiercurry. Volop ingrediënten en smaakexplosies. En nog vega ook.
Voor 4 personen gebruik je:
Voor de eieren:
- 4 eieren
- 1/2 tl chili- en korianderpasta
- 1/2 tl gemberpasta
- 1/2 tl gemalen kurkuma
- 1/4 tl kruidenzout
- Koolzaadolie om te bakken
Voor de curry:
- 1 tl gemalen kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gemalen chilipeper
- 1 1/2 tl grillkruiden
- 1/2 tl komijnzaad, geroosterd en gemalen of gestampt
- 1/2 tl garam masala
- 1/2 tl kruidenzout
- 5 laurierblaadjes
- 1 el koolzaadolie
- 1 el mosterdolie
- 1 grote ui, in dunne ringen
- 1 tl chili- en korianderpasta
- 1 tl knoflookpasta
- 1 tl gemberpasta
- 1 tl grove mosterd
- 5 kerstomaten, gehalveerd
- 50 ml + 300 ml water
- 5 aardappelen, gehalveerd
- 1 groene piripiri of rawit, fijngehakt
Voor de garnering:
- Korianderblaadjes
- 3 gedroogde rode chilipepers
Zo maak je er een heerlijke curry van:
- Kook de eieren 8 minuten. Pel ze als ze wat zijn afgekoeld.
- verhit een koekenpan met olie en voeg de rest van de ingrediënten toe. Doe de gepelde eieren erbij en bak ze 1 minuut.
- Leg alle specerijen voor de curry in hoopjes klaar op een bord.
- Verhit een wok(pan) met koolzaad- en mosterdolie en bak de ui 1 minuut op hoog vuur. Voeg de specerijen toe en bak nog eens 3 minuten. Voeg wat water toe tegen het aanbranden.
- Doe de kerstomaten in een pan. Voeg 50 ml water toe. Laat 3 minuten op hoog vuur koken. Roer constant om, zodat je de tomaten tot moes roert. Voeg de aardappelen en piripiri toe met nog 300 ml water. Laat afgedekt zo’n 20 minuten op middelhoog vuur koken.
- Doe de eieren erbij en leg de korianderblaadjes en de gedroogde chilipeper erbovenop. Laat het 2 minuten pruttelen en haal dan van het vuur.
- Serveer het met zilvervliesrijst.
Dit recept komt uit ‘Vega curry’ een boek samengesteld door Nahid Hassan.
En is gepubliceerd in het magazine: ‘De tuin op tafel’