Stoven is een eeuwenoude manier om voedsel langzaam op lagere temperatuur te garen. Vaak gaat het om producten die in korte tijd lastig, lekker klaar te maken zijn zoals stoofperen of sucade. Natuurlijk zijn er ook ingrediënten die je niet zo lang hoeft te stoven om er iets heerlijks van te maken zoals tofoe. Houd wel rekening met het maken van de verse tomatensaus en het uitlekken van de tofoe ;).
Dit haal je in huis:
- 500 gram tofoe, in blokken
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 ui, gesnipperd
- 1 Spaanse peper, ontzaad en gesneden
- 3 verse citroenblaadjes (djeroek poeroet)
- 3 cm gember, geschild en geraspt
- 3 steranijs
- 1 recept tomatensaus
- 2 el Thaise vissaus (nam pla)*
- 3 takjes basilicum, alleen de blaadjes
*Wil je het helemaal vega? Dan gebruik je sojasaus of tamari, i.p.v. vissaus
Zo maak je het klaar:
- Wikkel de blokken tofoe in drie lagen keukenpapier en zet er een zware pan op om er zo veel mogelijk water uit te persen. Laat een nacht staan en snijd daarna in blokjes.
- Fruit de ui glazig in de olie. Laat licht kleuren en voeg knoflook, Spaanse peper, citroenblad, gember en steranijs toe. Bak nog 3 minuten door.
- Voeg de tomatensaus toe en laat 15 minuten stoven. Breng op smaak met de vissaus*.
- Voeg de tofoe toe en laat nog 10 minuten stoven.
- Bestrooi met basilicum en serveer direct.
Dit recept is afkomstig uit de Stoofbijbel van Julius Jaspers en uitgegeven door Carrera culinair.