Wintergroenten met misoboter en zalm

Miso staat bekend om zijn uitgesproken smaak. Een smaak die niet echt te duiden is. Noemen ze ook wel umami (de vijfde smaak). Laar de misoboter smelten over de groente en zalm…….

Dit recept komt uit ‘Easy dinners’ van Louise De Brabandere.

Voor 2 personen:

  • 200 gram wortels, geschild en in stukken
  • 200 gram bietjes, geschild en in partjes
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 150 gram spruitjes, geschild en doormidden
  • 1 grote rode ui, geschild en in partjes
  • 50 gram gezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 el shiro of shinshu miso
  • zwarte peper
  • chiliflakes
  • 125 gram rijst
  • 300 gram zalmfilet met vel
  • boter
  • 1 et (zwart) sesamzaad

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  2. Besprenkel de wortel en biet met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Meng goed door elkaar, spreid ze over een bakplaat en rooster ze in ongeveer 30 minuten goudbruin. Besprenkel de spruiten en rode ui met olijfolie, bestrooi met peper en zout en voeg na 10 minuten toe aan de bakplaat.
  3. Meng ondertussen met een vork de gezouten boter, miso en draai versgemalen zwarte peper tot een pasta (voeg eventueel naar smaak chiliflakes toe).
  4. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  5. Verdeel de zalm in twee gelijke stukken en kruid met peper en zout. Verwarm een scheutje olijfolie en klontje boter op middelhoog vuur en leg de zalm met de velkant in de pan. Bak in ongeveer 7 minuten het vel krokant. Draai het vuur laag, draai de zalm om en bak nog 3 minuten verder.
  6. Haal de groenten uit de oven en meng onmiddellijk met een flinke eetlepel (of twee) misoboter. Werk af met sesamzaadjes en serveer met rijst en de gebakken zalm.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *