Slemp

Slemp werd in de oorlogsjaren getipt als ‘Een goed oud gebruik voor den nieuwen tijd! Slemp! Onze overgrootouders kenden de goede werking al!’ Slemp, een mengsel van melk en thee met specerijen, was populair in de negentiende eeuw. De import van specerijen uit Indonesië was echter aan het begin van de Tweede Wereldoorlog stilgevallen. Het drankje werd daarom ongetwijfeld op smaak gebracht met wat er nog over was aan kruiderij in de voorraadkast.  Dit recept komt uit ‘Koken in Oorlogstijd’ van Manon Henzen.

Dit heb je ervoor nodig:

  • 3 g thee
  • paar draadjes saffraan
  • 1 kruidnagel
  • 1 stokje pijpkaneel
  • ¼ stukje foelie
  • 500 ml melk
  • 25 g suiker
  • ½ el maïzena

Zo maak je het klaar:

  1. Doe de thee, saffraan, kruidnagel, kaneel en foelie in een lapje of theezakje en bind dicht.
  2. Doe de melk in de pan en voeg het specerijenbuideltje toe. Laat de melk tegen de kook aan komen, zet het vuur uit en laat de smaak circa 15 minuten goed intrekken. Zet daarna het vuur aan en voeg de suiker toe.
  3. Roer de maïzena aan met een lepel koude melk en voeg aan de slemp toe. Roer door en laat een paar minuten pruttelen. Het drankje gaat er iets van binden.
  4. Haal het specerijenzakje uit de melk en serveer de slemp gloeiend heet.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *