Pompoencurry

In een curry wordt vaak kokosmelk gebruikt. In deze curry is de kokosmelk vervangen door peer. Als je deze pureert wordt het heerlijk smeuïg en vormt dan met zijn zoetige smaak een perfecte basis voor een curry. Dit recept komt uit het kook/infoboek ‘Duurzaam lekker eten’ van Martin Kintrup.

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • vingerdik stuk verse gemberwortel
  • een middelgrote peer
  • 1 el olie
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2-2½ tl suiker
  • 300 ml groentebouillon
  • 1½-2 el citroensap
  • 500 gram kleine oranje pompoen
  • 1 rode paprika
  • zout
  • ½ tl bruin mosterdzaad
  • 300 gram gekookte biologische aardappels in de schil (eventueel van de avond ervoor)
  • 1 bosje koriander
  • 1 rode peper
  • 1 hand blauwe bosbessen
  • snufje gemalen komijn

Zo maak je het klaar:

  1. Pel de ui en 1 teen knoflook en schil de gember. Snijd ze fijn. Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in stukjes. Verhit de olie in de pan, voeg de ui, knoflook, gember en peer toe, dek de pan af en laat op middelhoog vuur 3 minuten stoven. Voeg de kerriepoeder en 2 theelepels suiker toe en laat kort karamelliseren. Voeg de bouillon en 1 eetlepel citroensap toe en laat afgedekt nog ongeveer 5 minuten sudderen.
  2. Verwijder intussen de zaadjes van de pompoen (zeker niet weggooien, geroosterd smaken ze heerlijk) en snijd de pompoen in blokjes. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika fijn. Pureer de saus in de pan en breng het op smaak met zout. Voeg de pompoenblokjes, paprika en het mosterdzaad toe en laat alles afgedekt nog 6-8- minuten sudderen.
  3. Pel de aardappels en snijd ze in dikke plakken. Voeg ze toe aan de curry en laat die afgedekt nog 5 minuten garen, tot de pompoen zacht is.
  4. Snijd voor de chutney de koriander, inclusief de stelen fijn. Snijd de peper in ringetjes. Pel de resterende knoflook en snijd hem fijn. Meng alles met de blauwe bosbessen, de komijn en ½ eetlepel citroensap en breng op smaak met zout en wat suiker.
  5. Breng de curry eventueel verder op smaak met zout en citroensap en verdeel over twee borden. Serveer met de chutney.

Mocht je nog restjes groenten over hebben van vorige dagen zoals broccoli, bloemkool, spruitjes of sperziebonen? Dan kun je die prima in deze curry verwerken. Voeg ze gelijk toe met de aardappels.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *