Oscuba

Dit recept komt uit een pareltje in onze boekenkast ‘Punch, Kandeel en Clairet’ van Mariëlla Beukers. Een drankje om zelf te maken met als basis een recept uit vergane tijden. Alleen het Oud-Nederlands is al een feest om te lezen. Daaronder vind je het (aangepaste) recept van Mariëlla.

Oscuba, ook wel osceba of scuba, ontleent zijn naam aan het woord ‘usquebaugh’, wat in het Schots en Iers ‘levenswater’ betekent. Met ‘Colyk’ (koliek) werd meestal heftige kramp in de ingewanden bedoeld.


2 kannen Brandewijn. 3 lood Caneel. 1/8 lood nagelen. 1/4 lood Caliga. 1 lood versche Citroenschillen. 1/4 lood Safraan. Een weynig Sandelhout. Een handvol Goudsbloemen. 1/2 handvol Rosemaryn. 2 dagen na hier bijgedaan 1 pond beste broodzuiker. Dit te zamen een maand laten trekken. Probatum est voor ‘t Colyk 2 lepels vol te nemen.


Nodig om het zelf te maken:

  • 250 ml brandewijn
  • 5 gram kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 1 klein stukje biologische citroenschil
  • 1 snufje laos
  • 1 draadje saffraan
  • Snufje gemalen sandelhout
  • 1 el gedroogde goudsbloemen
  • 60 gram kristalsuiker

Zo maak je het klaar:

  1. Voeg aan de brandewijn kaneel, kruidnagels, citroenschil, laos, saffraan, sandelhout en goudsbloemen toe.
  2. Voeg er na 2 dagen de kristalsuiker bij.
  3. Schud de pot regelmatig om de suiker om te lossen.
  4. Zeef na ongeveer een maand de drank en bewaar het in een schoon glazen flesje.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *