Mama’s bananenroomtaart

Deze heerlijke taart heeft is oorspronkelijk een Indiase yogi-taart. Het oorspronkelijke recept is door Jacinta Bokma onder handen genomen en zij heeft er een lactose- en suikervrije variant van gemaakt, met een bodem die voor de helft uit rauwe noten bestaat en zonder oven. Deze taart is zowel vegetarisch als vegan te maken.

Dit heb je voor 1 taart nodig (ongeveer 8 porties):

  • 100 gram santen (vegan) of roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram havervlokken
  • 150 gram ongezouten gemengde noten
  • 2 theelepels koekkruiden of kaneel
  • 2 theelepels vanille-essence*
  • 5 eetlepels agavesiroop (vegan) of honing; je kan er ook een mix gebruiken (vegetarisch) voor de bodem
  • 2-3- eetlepels agavesiroop; voor de vulling
  • 2 porties vegan fluffy slagroom ** of 250 ml slagroom opgeklopt
  • 5-6 bananen
  • kokosrasp

Maak de taart zo klaar:

  1. Maak je de vegan versie? Smelt dan eerst de santen in een steelpannetje op heel zacht vuur. Haal daarna direct van de warmtebron, anders brandt het aan.
  2. Doe de havervlokken, de noten, de koekkruiden of kaneel, 1 theelepel vanille-essence, de agavesiroop (vegan) of honing en de zachte santen of de zachte roomboter in een hoge maatbeker. Pureer het geheel met de staafmixer
  3. Vorm met je handen een platte koek op de bodem van de springvorm. Zet dit in de vriezer om op te stijven
  4. Maak de vegan slagroom** of de opgeklopte slagroom op smaak met een theelepel vanille-essence (bij de opgeklopte versie is het lekkerder om een dessertlepel vol te gebruiken). Zoet naar smaak met de agavesiroop of honing
  5. Haal na ongeveer een uurtje de bodem uit de vriezer. Schil de bananen, snijd ze in plakjes en bedek de bodem met 1 laag. Spatel de helft van de slagroom erover en daarop de rest van de bananenplakjes. In het midden wat meer, zodat de taart daar later mooi omhoog komt. Spatel de rest van de slagroom erop en strijk het glad
  6. Bestrooi de taart ruim met de kokosrasp (naar smaak) en zet de taart nog een uurtje in de koelkast. Als je haast hebt…20 minuten in de vriezer

Dit recept is afkomstig uit: ‘De Gezonde Bourgondiër‘ van Jacinta Bokma

*Je kan vanille-essence zo kant-en-klaar in de winkel kopen maar het is ook heel simpel zelf te maken. Je gebruikt hiervoor de uitgeholde vanillestokjes. Je kan dit in een aparte fles doen met 1 of 2 uitgeholde vanillestokjes en een laagje jenever of wodka of een andere (neutrale) likeur, zolang het alcoholpercentage maar ronde de 40% is. Na een aantal dagen is het al prima bruikbaar als vanille-essence.

**Klik hier voor het recept van de vegan slagroom

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *