Maïs (soda) brood

Zelf brood bakken. Met of zonder broodbakmachine het maakt niet uit. Als alleen al de geur van versgebakken brood in je neus kruipt ben je verkocht. Dit recept komt uit ‘Sodabrood uit eigen oven’ van Levine van Doorne en Freerk Bos.

Voor 1 brood heb je nodig:

Droge mix:
  • 230 gram patisseriebloem of Zeeuwse bloem
  • 230 gram maismeel
  • 7 gram baksoda
  • 6 gram zout
Natte mix:
  • 350 gram karnemelk
  • 10 gram appelciderazijn
  • 60 gram vloeibare honing
  • 100 gram roomboter, gesmolten en afgekoeld
  • 50 gram ei

Vierkant bakblik ongeveer 20 X 20 cm, ingevet en bekleed met bakpapier.

Zo bak je het lekker klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C (boven-/onderwarmte).
  2. Zeef boven een ruime kom bloem, maïsmeel, baksoda en zout.
  3. Meng in een schenkbeker karnemelk, appelciderazijn, honing, boter en ei.
  4. Schenk de natte mix bij de droge en meng tot er geen losse bloem meer te zien is. Schraap het deeg bij elkaar.
  5. Vul het bakblik en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natte lepel.
  6. Zet het bakblik in het midden van de oven en bak het brood in 40-45 minuten gaar. Dek de bovenkant, als die te snel kleurt, na ongeveer 25 minuten af met aluminiumfolie. Het brood is gaar als een satéprikker die tot in het midden van het brood is geprikt er schoon uitkomt. Til het brood aan het bakpapier uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.

Dit brood smaakt heerlijk bij chili con carne en stoofschotels. Als ontbijt met een beetje boter en honing…..veel te lekker ;).

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *