Groenteburger met yoghurtdip

Als het om de buitenlandse keuken gaat hebben we het al snel over de Chinese of Mediteraanse keuken. Maar recepten uit noordelijke(re) landen kom je niet zo vaak tegen. Sinds kort is een boek (in het Nederlands) verschenen van Dagny Rós Ásmundsdóttir ‘Roots, een culinaire roadtrip door IJsland. 

Dit haal je in huis voor 20-25 burgers:

  • 1/2 broccoli
  • 3 stengeluitjes
  • 1 sjalot of uitje
  • 1 zoete aardappel
  • 2 wortels
  • 2 eieren
  • 1 dl olijfolie + wat extra
  • 100 gram boekweitmeel of tarwebloem
  • Zeezout en peper
Voor de dipsaus:
  • 150 à 200 gram skyr of plattekaas (kwark)
  • Sap van 1/2 citroen
  • 2 tl komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • Een handvol peperselie
  • Peper en zout

Zo bak je ze bruin:

  1. Maak eerst de dipsaus. Doe alle ingrediënten in een schaal en roer goed door elkaar. Zet opzij in de koelkast.
  2. Hak de broccoli, de stengeluitjes en de ui of sjalot in een keukenmachine.
  3. Rasp de zoete aardappel en de wortels.
  4. Klop de eieren los en meng met de groenten. Doe er olijfolie bij en kruid met zout en peper. Voeg al roerend de bloem toe. Het mengsel mag niet te nat zijn.
  5. Doe wat olie in een pan op halfhoog vuur.
  6. Maak met een eetlepel kleine burgers in je hand, leg ze in de pan en duw ze met een vork plat.
  7. Bak beide kanten terwijl je ze plat blijft duwen.
  8. Serveer met de dipsaus.

Tip: Je kunt de burgers ook kort aanbakken en daarna in een voorverwarmde oven laten garen op 180 graden.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *