Geplette aardappeltjes uit de oven

Is minder of nog mooier helemaal geen vlees en vis eten een goed voornemen van je? Dan is vijf ingrediënten vegetarisch een smakelijk en makkelijk begin voor je. Met (maximaal) 5 hoofdingrediënten iets heerlijks op tafel zetten…en nog vegetarisch ook. Anne-Katrin Weber heeft er een heel receptenboek vol van uitgebracht.

Voor 4 personen:

  • 1 kilo biologische aardappelen
  • 50 ml plantaardige drink (bv ongezoete soja-, haver- of amandeldrink)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4-6 takjes tijm
  • 2 bosjes lente-ui
Dit heb je vast standaard in huis:
  • zout
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 160 ml olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Zo maak je er wat lekkers van:

  1. Was de aardappelen grondig en kook ze ongeschild in ruim gezouten water in circa 20 minuten gaar.
  2. Verwarm de oven voor tot 200 °C (heteluchtoven 180 °C).
  3. Doe de plantaardige drink samen met de mosterd in een mengbeker. Schil de teentjes knoflook, hak grof en doe samen met 100 ml olijfolie in de mengbeker. Zet de staafmixer op de bodem van de beker, laat 10 seconden draaien en trek hem heel langzaam omhoog. Beweeg eventueel nog een paar keer op en neer, tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Roer het citroensap erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep het geheel in een schaaltje of kommetje.
  4. Was de tijm en schud droog. Giet de gekookte aardappelen af en dep droog.
  5. Vet een bakblik rijkelijk in met 2 eetlepels olijfolie, verdeel de aardappelen erover en plet ze voorzichtig met een vork. De aardappeltjes zullen iets uit elkaar vallen, maar dat mag. Besprenkel met 3 eetlepels olijfolie en verdeel de tijmtakjes erover. Breng alles op smaak met peper en zout.
  6. Bak de aardappelen 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Maak de lente-uitjes schoon, was ze en snijd in de lengte doormidden. Voeg na 15 minuten toe aan de aardappeltjes, besprenkel met de rest van de olijfolie en voeg zout en peper naar smaak toe. Bak de laatste 10-15 minuten met de aardappeltjes mee tot alles mooi bruin is.
  8. Haal het bakblik uit de oven en verdeel de aardappeltjes en lente-uitjes over vier borden. Geef de aioli er apart bij.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *