Curry’s zijn heel makkelijk vega of vegan te maken. Zoals bijvoorbeeld deze curry van bloemkool en aardappelen. Deze is te maken met room (vega) of met cachewnoten (vegan). Een heerlijke curry uit het kookboek van Sophie Matthys ‘Curry’s’
Voor 2 personen haal je in huis:
- 1 rode ui
- 2 uien
- 200 gram tomaten
- 3 el room of 8 cashewnoten
- 200 gram aardappelen
- 1 groene chilipeper
- 4 el arachideolie
- 200 gram bloemkool, in roosjes
- ½ tl komijnzaad
- 1 tl chilipoeder
- ½ tl kurkuma
- 1½ tl garam masala
- 1 tl korianderpoeder
- 2 dl water
- 1 tl fenegeriek
- 100 gram diepvrieserwtjes
- enkele takjes verse koriander
- zout
Zo maak je het klaar:
- Snijd de rode ui in ringen. Hak de uien grof en maak er een pasta van in de blender. Haal de pasta uit de blender en maak de blender schoon.
- Pureer de tomaten in de blender, samen met de cashewnoten of room.
- Pers de knoflook. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. hak de chilipeper.
- Verhit 2 el arachideolie in een wok en bak de bloemkoolroosjes en aardappelblokjes goudbruin op hoog vuur tot ze beetgaar zijn.
- Verhit in een kookpot 2 el arachideolie en bak er de komijnzaadjes in.
- Voeg de geperste knoflook toe en roer op een heel zacht vuurtje om.
- Voeg nu de uienpasta toe en sauteer enkele minuten tot het bijna begint te bruinen.
- Voeg de gepureerde tomaten met cashewnoten of room toe. Blijf roeren.
- Voeg chilipeper, chilipoeder, kurkuma, garam masala, korianderpoeder en zout (naar smaak) toe en sauteer nog enkele minuten.
- Voeg het water toe en roer. Laat de saus indikken.
- Voeg de bloemkool en aardappelen toe, samen met de fenegriek en diepvrieserwtjes.
- Laat onder deksel nog 10 minuten pruttelen tot de groenten warm en (beet)gaar zijn.
- Werk het af met fijngehakte koriander en de ringen rode ui.