‘Plof’ in plaats van ‘BAM’ op de deurmat. Klinkt als een boek op de deurmat. Welk (h)eerlijk kook/infoboek hebben we deze keer gekregen. Het nieuwste boek van Mari Maris, ‘À la minute’. Niet zoals we gewend zijn van Mari een dikke bijbel of kookdagboek maar een voor Maris’ begrippen een dun(ner) boek. Maar zeker niet minder interessant. Integendeel.
À la minute is een kookboek voor iedereen die snel een heerlijk smakelijk gerecht op tafel wil zetten. Echte gerechten voor een veganeusje, zoals Mari zichzelf gekscherend noemt. Mari Maris wordt nogal eens de Nederlandse Ottolenghi genoemd en terecht. Al haar boeken stralen de liefde voor het koken met groente (en soms fruit) uit. Zoals de eerder verschenen ‘Groentebijbel’ en ‘Saladebijbel’
In tegenstelling tot veel andere kookboeken begint À la minute met een recept-index en eindigt met de basisrecepten. Eerlijk gezegd vinden wij dit een goed begin. Je ziet zo gelijk wat je te wachten staat en dat is veel lekkers. Alle recepten zijn in ieder geval vegetarisch en het merendeel is ook smakelijk veganistisch te bereiden. Zoals met ieder recept kun je zaken aanpassen naar eigen smaak.
De basis van À la minute is, zoals de titel al doet vermoeden ;), snel lekkere, smakelijke en zo makkelijk mogelijk een gerecht op tafel zetten. Voor als je een keer niet zoveel zin hebt om te koken of eens een keer minder tijd kunt vrij maken om (uitgebreid) te koken. En daar is Mari super in geslaagd.
De recepten gaan samen met smakelijk gemaakte foto’s en door heel het boek heen staan diverse foto’s die gelijk een kijkje geven bij Mari thuis en in het veld. De recepten worden duidelijk beschreven met de ingrediënten overzichtelijk op een rij. Stap-voor-stap kom je door het recept te volgen bij het (h)eerlijke eindresultaat. Wat erg leuk is, is dat Mari bij een heel aantal recepten een stukje ‘Restaurant Restjes’ toegevoegd heeft. Simpel gezegd: verspillingsvrij-tip. Van delen van de ingrediënten of resten van het gerecht die overblijven (weer) wat lekkers maken zodat je eigenlijk (bijna) niets hoeft weg te gooien. Scheelt niet alleen in de portemonnee maar je gaat zo ook verspilling van voedsel tegen.
Hier alvast een lekker voorproevertje: Boerenkool, beetje gestampt.