Boerenkool, een beetje gestampt

Boerenkoolstampot, een heerlijke winterse klassieker. Mari Maris heeft er een eigen variatie op bedacht. Zonder de bekende rookworst en spekjes. Dit recept, samen met nog veel meer lekkers staan in haar nieuwe boek À la minute.

Voor 4 personen:

Voor de boerenkool:
  • 8 flinke tenen knoflook, 6 in plakjes en 2 fijngehakt
  • 1,5 kilo bio-aardappelen met een dun schilletje, gehalveerd en dan in vieren
  • 1 ei
  • 600 à 700 gram boerenkool, fijngesneden
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 200 gram paddenstoelen, in plakjes
  • olijfolie
Voor de snelle saus:
  • 100 gram paddenstoelen met zoveel mogelijk smaak, wilde zijn er als het heel winters is niet meer, neem dan half-om kastanjechampignons en shii-takes en voeg een handje gedroogde toe, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 glas witte wijn
  • crème fraîche
  • olijfolie

Zo maak je het lekkers klaar:

Boerenkool:
  1. Breng genoeg water aan de kook om te zorgen dat de aardappelen straks net onderstaan. Voeg als het water kookt de plakjes knoflook en de aardappelen toe. Kook ze net gaar, giet af, laat goed uitdampen.
  2. Zet terwijl de aardappelen koken de saus (zie hieronder) op.
  3. Doe de aardappelen terug in de pan. Stamp een paar keer zodat ze breken maar geen puree worden.
  4. Meng er het ei en een derde van de boerenkool door. Maak op smaak met peper en zout en laat het met gesloten deksel rusten.
  5. Verwarm een ruime koekenpan (of twee) met een scheut olie. Fruit daarin de ui en voeg de fijne knoflook en de paddenstoelen toe. Bak ze op hoog vuur lekker bruin.
  6. Meng de helft van de overgebleven boerenkool erdoor en schep goed om. Draai het vuur lager en laat in zo’n 5 minuten zacht worden.
  7. Voeg dan de laatste boerenkool toe, maal er peper en zout over, meng goed door elkaar en laat in nog een paar minuten ook zacht worden.
Snelle saus:
  1. Verwarm een beetje olie in een steelpannetje en fruit er op hoog vuur de paddenstoelen en knoflook in.
  2. Blus als ze licht gebakken zijn af met witte wijn, voeg de crème fraîche en de gedroogde paddenstoelen toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat in 5 tot 10 minuten zachtjes tot ragout-dikte pruttelen.
  3. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *