Soufflé is een gerecht uit de Franse keuken. Als je soufflé vrij vertaalt betekent het ‘geblazen’. Toepasselijk want het bestaat uit een basis van geklopt eigeel waar verschillende ingrediënten aan worden toegevoegd, en vervolgens geklopt eiwit. Het geheel wordt in de oven gebakken. Het eiwit zorgt ervoor dat het geheel in volume toeneemt en zeer luchtig wordt.
Hier een soufflé recept dat geheel glutenvrij is en komt uit het boek ‘De Glutenvrije Bakker’
Dit heb je nodig:
- 25 gram zachte roomboter
- 25 gram maïzena
- 125 ml volle melk
- 30 gram suiker
- 30 gram pure chocolade*
- 2 eidooiers
- 1/2 theelepel vanille
- 2 eiwitten
- 15 gram suiker
- Extra boter en fijne suiker voor de vormpjes
* I.p.v. chocolade kun je bijvoorbeeld ook gepureerd fruit toevoegen aan de basis (framboos of mango bv.) Dan krijg je een hele frisse soufflé.
Zo maak je ze klaar:
- Roer de boter en de maïzena door elkaar tot het goed gemixt is.
- Breng de melk en de suiker aan de kook.
- Voeg de pasta van maïzena en boter toe en roer dit met een garde stevig totdat er geen klontjes meer zijn.
- Zet de pan dan terug op het vuur en kook de mix al roerend een paar minuten door totdat er geen klontjes meer zijn.
- Zet de pan dan terug op het vuur en kook de mix al roerend een paar minuten door. Het geheel zal dan dikker worden.
- Doe het beslag in een kom en laat 5 tot 10 minuten afkoelen.
- Smelt de chocolade en roer dit door het beslag.
- Klop de eidooiers met de vanille en voeg deze toe aan het beslag.
Bovenstaande is de ‘basis’ voor de soufflés. Je kunt deze nu afmaken of bewaren in de koelkast.
Afmaken doe je zo:
Wanneer je de soufflés af wilt maken, verwarm je de oven voor op 190 graden en vet je vier ovenvaste bakjes (150 ml) in met roomboter. Strooi de suiker in de bakjes en draai ze rond totdat ze van binnen helemaal bedekt zijn met de suiker. Dit zorgt er voor dat de soufflé los kan komen van het bakje en daardoor mooi kan rijzen. En de suiker geeft een mooi korstje aan de soufflé.
- Klop de eiwitten met 15 gram suiker stijf en spatel de eiwitten in drie keer door de basis. Bij de eerste en de tweede keer hoef je niet helemaal door te spatelen totdat al het eiwit is opgenomen in de basis, anders blijft het beslag niet mooi luchtig. Dit moet je wel met de laatste hoeveelheid eiwitten doen totdat je geen eiwit meer ziet.
- Vul direct de bakjes tot aan de randen maak ze mooi glad door er met de achterkant van een mes of een spatel overheen te gaan. Ga dan met je vinger langs de binnenkant van het bakje en draai het bakje helemaal rond zodat er een ‘geultje’ ontstaat. Op die manier kan de soufflé mooi rijzen.
- Bak de soufflés 15 minuten totdat ze mooi gerezen zijn.
- Houd er rekening mee dat de soufflés gelijk opgediend moeten worden omdat ze anders inzakken. Net voor het opdienen kun je ze nog met wat poedersuiker bestrooien.
Tip van Lysbeth: Er, koude, vers geklopte slagroom bij serveren. Je maakt dan met een lepel een inkeping bovenin de soufflé en lepel de slagroom erin. De warme soufflé met de koele slagroom in een heerlijke combinatie.