Gordijnen dicht, buiten waait de wind door de straat, de kachel brandt…. Ideaal om deze smakelijke vegetarische curry te maken. En samen met het gezin of vrienden op de bank van te genieten.
Het genieten begint al met het klaarmaken. Bij de heerlijke geuren van de groenten en specerijen kun je het niet laten om er al van te snoepen….Trek er wel wat tijd voor uit om het te bereiden en dat gaat prima samen met een glas biologische (en eventueel alcoholvrije) wijn en prettig gezelschap (en hulp) in de keuken.
Zilvervliesrijst, quinoa of een volkorenpasta smaken er prima bij.
Voor 4 personen heb je in huis:
- 1 middelgrote bloemkool, de roosje in zo gelijk mogelijke stukken
- 4 eetlepels olijfolie
- zout en peper
- 4 wortels, geschild en schuin in stukken van ongeveer 2,5 centimeter gesneden
- 2 rode paprika’s, waarvan je de zaadlijsten verwijderd en in stukken van 2,5 centimeter snijdt
- 2 eetlepels komijnzaadjes
- 5 tenen knoflook, fijn geraspt of geperst
- stuk van 5 centimeter gemberwortel, fijn geraspt
- 1/2 theelepel kurkuma
- 3 theelepels korianderpoeder
- 1 eetlepel kerrie
- 5 kruidnagels
- 3 eetlepels tomatenpuree
- blik van 400 gram tomatenblokjes of 500 gram cherrytomaatjes in vieren gesneden
- blik van 400 ml kokosmelk
- 2 groene pepers
- sap van een 1/2 citroen of naar smaak
- 200 gram babyspinazie
- 100 gram diepvrieserwten
- flinke handvol vers gehakte korianderblaadjes
Zo ga je van de (h)eerlijke ingrediënten een smakelijke curry maken:
- Verwarm de oven voor op 210 graden (heteluchtoven 190 graden). Neem twee vellen met bakpapier voor de bakplaten en/of roosters
- Leg de bloemkoolroosjes op de ene bakplaat en druppel er 1 eetlepel olie overheen. Bestrooi het met zout en peper naar smaak en schep de roosjes om zodat de bloemkool gelijkmatig over de bakplaat verdeeld is
- Leg de wortels en de rode paprika’s op de andere bakplaat en druppel hier ook 1 eetlepel olie overheen. Naar smaak met zout en peper bestrooien én strooi de komijnzaadjes eroverheen. Meng het geheel goed met je handen door
- Plaats beide bakplaten (of roosters) in de oven voor zo’n 45 minuten. Schud of roer om de 10 minuten alles om. De wortels en paprika’s moeten slinken en zoet worden. De bloemkool mag een beetje ‘blakeren’ en zo een lekkere roostersmaak krijgen
- Ondertussen verwarm je de overige 2 eetlepels olijfolie zachtjes in een hoge (wok)pan. Voeg de knoflook en gember erbij met een mespuntje zout en roer het zodat het een beetje gaart maar niet verkleurt. Zorg dat het niet aanbrandt. Zodra de geur vrijkomt voeg je de rest van de droge specerijen erbij en blijf je het geheel roeren, zodat het niet verbrandt
- Voeg dan de tomatenpuree toe en roer het een minuutje door en doe dan de tomatenblokjes en de kokosmelk erbij. Breng dit geheel zachtjes aan de kook en laat het sudderen
- Doe de groene pepers erbij ( als je het wat minder pittig wilt hebben dan snij je de pepers klein en verwijder je de zaadlijsten). Hoe langer je alles laat sudderen, hoe lekkerder het gerecht wordt. Maar laat het minimaal 30 minuten sudderen
- Roer de spinazie en de erwten erdoor en laat het slinken en ontdooien.
- Ongeveer 5 minuten voordat je gaat eten kun je het citroensap toevoegen om de smaken extra te versterken.
- Ten slotte meng je de geroosterde groenten erdoor. Voorzichtig zodat de bloemkoolroosjes niet teveel breken.
- Doe alles in een grote schaal of in porties in schaaltjes en strooi de verse koriander eroverheen.
Je kan dit gerecht ideaal combineren met een tafelzuur met limoen en rode peper.
Recept is afkomstig uit “Deliciously Ella met vrienden”