Thuiscomposteren: hoe doe je dat?

Thuis composteren is leuk en levert je een mooi eindproduct op. Compost is een bron van humus, ideaal voor gebruik in de moestuin én de siertuin (rozen, borders, hagen enz.). Composteren is helemaal niet zo moeilijk. Schaf snel een compostvat of -bak aan, of nog leuker, maak er zelf eentje, en starten maar!

Wat is composteren?

Op de bodem van een bos worden de bladeren en takjes van de bomen door miljoenen kleine organismen langzaam afgebroken tot donkerbruine humus. In een composthoop in je eigen tuin gebeurt hetzelfde. Natuurlijke bacteriën, schimmels en wormen vormen het tuin- en keukenafval om tot humus. Goede ingrediënten zijn vers grasmaaisel, keukenrestjes, bladeren, takjes, stro of houtsnippers.

De basisregels

Zorg ervoor dat je de compostbeestjes in de bak of het vat steeds blijft voorzien van het nodige eten, lucht en water. Boven in het compostvat is dat meestal geen probleem. Door het gewicht wordt het materiaal in diepere lagen wel vaak op elkaar geperst, waardoor er geen lucht meer bij kan. Het materiaal blijft dan nat en begint te rotten. De kunst van het composteren bestaat in een goede afwisseling van nat en droog, grof en fijn materiaal. Gooi daarom regelmatig droog en grof materiaal zoals houtsnippers, takjes, droge bladeren, stro en zelfs golfkarton of kartonnen eierdoosjes bij het composterend materiaal

Een tweede tip voor succes is het regelmatige beluchten. Een compostvat wordt het beste wekelijks eenmaal belucht. Ideaal is om de volledige inhoud van je compostvat minstens 1 keer volledig om te hutselen zodat alle lagen met elkaar vermengd worden. Indien nodig voeg je water toe (te droog) of integendeel droog materiaal (te nat). Het omzetten geeft je de garantie op een goed composteringsproces en een kwaliteitsvol eindproduct.

Wat mag in de compostbak- of vat?

Alles wat levend is of was, kan door compostbeestjes worden omgevormd tot compost. Bladeren, takjes, vruchten, schillen, keukenrestjes, gras, …: het mag allemaal in het compostvat of –bak. Ook koffiefilters, thee en keukenpapier mogen zonder problemen bij het composteerbaar materiaal gevoegd worden.

Wat kan er beter niet in?

Eierschalen, conifeer, perzikpitten, notenschalen, vette of olieachtige materialen hou je beter uit het compostvat. Deze zijn erg moeilijk afbreekbaar en bemoeilijken de beluchting in het vat. Vlees en visresten zijn weliswaar composteerbaar, maar trekken vliegen en ander ongedierte aan. Niet composteren dus.

Bron: www.mijntuin.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *