Oerprei

Uiterlijk lijkt oerprei op een kruising van prei en sjalot. Het bovengrondse gedeelte onderscheidt zich niet van gewone prei, maar ondergronds vormt de plant een klister van middelmatig grote bolletjes. Zowel het preiblad als de bolletjes zijn in culinair opzicht interessant. Qua smaak verschilt het blad niet sterk van de klassieke prei en de bolletjes hebben een zachte smaak die lichtjes lijkt op knoflook.

Zorgeloze teelt: Het grote voordeel bij de teelt van oerprei is dat in de groeicyclus de bovengrondse vegetatieve groei vooral gebeurt tijdens het najaar en in het vroege voorjaar. In deze jaarperioden is de infectiedruk van de preivlieg minimaal. Oerprei kent dan ook een vrij zorgeloze teelt en is duidelijk minder gevoelig voor de klassieke aantastingen bij &slquo;gewone&srquo; prei.

In de keuken: In de keuken kun je oerprei bijna het hele jaar door op verschillende manieren gebruiken: de jonge preischeutjes in de herfst en tijdens de lente, de volgroeide prei in de voorzomer en de knolletjes in de nazomer. Oerprei, meer dan zomaar een curiosum, is beslist het proberen waard!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *