Het onderhoud van de moestuin is ook deze maand weer onkruid wieden en schoffelen. Vergeet bij droogte niet om water te geven. Doe dit ‘s avonds als de zon niet meer zo fel schijnt. Een waterdruppel gaat in de zon als een vergrootglas werken en geeft verbrandingsverschijnselen.
Wat gaan we doen?
- De aardbeien moeten nu een grondbedekking krijgen van stro zodat de vruchten niet op de vochtige bodem hangen en beginnen te rotten. Verwijder ook geregeld de scheuten, tenzij je ze nodig hebt om nieuwe planten te kweken. Aardbeiplanten worden het beste om de drie jaar vernieuwd. Bescherm de vruchten met een net tegen vogelvraat.
- Paprika’s hebben behoefte aan een warme bodem. Niet overdrijven met water. Per plant hou je het best 1 à 2 stengels over die je langs een touw kan leiden. Zijscheuten toppen na het tweede blad.
- Plant nu de courgettes uit, dan kun je volgende maand al oogsten!
- Zorg dat de composthoop regelmatig vochtig wordt gehouden bij droogte.
- Bindt het leifruit aan. Zo voorkom je dat de takken straks bij stevige wind breken als ze vol vruchten hangen.
- Bessenstruiken moet je tijdig afdekken met netten als je geen gebruik maakt van een netkooi. Dit vooral om vogelschade te voorkomen. Controleer de struiken ook regelmatig op aantastingen door insecten of schimmelziektes.
Oogsten
- De eerste zomerworteltjes, peultjes en tuinbonen zijn aan het begin van de zomeroogst klaar om te oogsten. Aangezien de versheid verminderd als ze ouder worden, moet je ze meteen oogsten. Bovendien heb je dan ook weer wat ruimte voor wat nieuws in de moestuin.
- Het is nu nog volop oogsttijd voor asperges. Controleer tweemaal per dag de aspergebedjes op nieuwe scheuten die hun kopje bovensteken. Na het feest van Sint Jan op 24 juni mag je geen asperges meer steken op gevaar de plant uit te putten. Laat ze schieten zodat ze blad kunnen vormen en de wortels voeden, wat een garantie is voor een goede oogst volgend jaar.
- Pluk geregeld spinazie. Dit stimuleert de groei. Verwijder te grote en gele bladeren.
- Bij rabarber oogst je regelmatig de dikste bladstelen. Laat steeds een paar stengels staan.
- Vroege aardappelen oogst je best slechts naarmate je ze nodig hebt, zodat ze niet liggen uit te drogen. Late aardappelen aanaarden.
- Bij rode bieten zijn de knollen de eetbare wortels. Kleine bietjes zijn na 12 weken te oogsten. Het seizoen voor rode bieten loopt van mei of begin juni (vroege bieten) tot in de winter (late teelt).
Zaaien
- De hele zomer door kun je radijsjes zaaien, die groeien zo snel!
- Midden juni kunnen nog een aantal late groenten gezaaid worden zoals herfstbroccoli, kervel, koolrabi, witlof, winterwortel, andijvie, winterbloemkool, rode biet en knolvenkel.
Planten
- Plant het liefst tegen het vallen van de avond en zo mogelijk bij betrokken en vochtig weer.
- Wintergroenten zoals spruitjes, rode kool, knolselder, prei en savooi moeten nu uitgeplant worden. Maak gebruik van vliesdoek om het perceel te beschermen tegen de koolvlieg.
- De prei en kolen kunnen geplant worden op de plaats waar de vroege aardappelen hebben gestaan. Knolselderij kan op het bedje waar de vroege erwten stonden.
- Pompoenen en courgettes in het begin van de maand nog uitplanten.