Niet alle vis kunnen we onbeperkt eten. Sommige vissen zijn zo zwaar bevist dat ze dreigen uit te sterven. Er zit in dat geval niets anders op dan die vissen een tijdje niet te eten zodat deze zich kan herstellen.
Gelukkig blijven er nog heel veel verschillende vissoorten over die we wel kunnen eten. Wil je weten welke vis op een duurzame manier wordt gevangen? De VISwijzer informeert, stimuleert en inspireert om te kiezen voor vissoorten die niet overbevist worden of die op een milieuvriendelijke manier worden gekweekt. Vissen, schaal- en schelpdieren worden ingedeeld op duurzaamheid en in de VISwijzer geplaatst.
Let bij de aankoop van vis op het keurmerk, de vissoort zelf, het herkomstgebied en de vangst- en kweektechniek. Een goede vis:
- Komt uit een goed beheerd bestand en is gevangen of gekweekt met minimale negatieve invloed op het milieu
- Is gevangen of geproduceerd onder goede en eerlijke werkomstandigheden
- Heeft een goed leven gehad en is behandeld op diervriendelijke wijze
- Is puur en gezond
- Is volledig traceerbaar tot de oorsprong