Ingrediënten voor de bouillon (4 personen):
- 1 soepkip, bij voorkeur ontdooid
- 1 kleine winterwortel
- 2 uien
- 1 kleine prei, niet te veel groen
- 2 laurierblaadjes
- 3 tenen knoflook
- 3 stengels bleekselderij
- eventueel peterseliestelen
Voorbereiden:
- Spoel de kip onder koud stromend water schoon. Verwijder de ongerechtigheden uit de buikholte. Doe de soepkip in een ruime pan en vul de pan met 4 liter koud water. Breng het aan de kook en schep met een pollepel regelmatig het schuim eraf.
- Maak intussen de groenten schoon en snijd ze in stukken van 2 centimeter. Doe de groenten en overige ingrediënten bij de bouillon en draai het vuur laag.
- Laat nog 3-4 uur koken: hoe langer de bouillon trekt, hoe krachtiger en lekkerder de smaak. Giet na maximaal 4 uur de bouillon door een zeef over in een andere pan, kook de bouillon in tot een krachtige bouillon voeg zout en peper naar smaak toe.
Als je geen zin of tijd hebt om de bouillon vers te maken kun je er natuurlijk voor kiezen om kippenbouillonblokjes te gebruiken.
Ingrediënten voor de soep (4 personen):
- 1 ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram winterwortels
- 250 gram zoete aardappel
- 250 gram pompoen
- 1,25 liter kippenbouillon
- 100 ml boeren yoghurt
Bereidingswijze:
- Halveer de ui, verwijder de schil en snijd de uien in dunne plakjes. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de uien 10 min. aan zonder te kleuren.
- Schil de wortels, zoete aardappel en pompoen en snijd deze in gelijkmatige kleine blokken. Voeg ze aan de uien toe en bak ze enkele minuten mee. Schenk de bouillon erop, voeg zout en peper naar smaak toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en kook de soep in 40 minuten gaar.
- Pureer de groentes met de staafmixer tot een gladde soep. Roer de yoghurt erop het laatste moment door heen. Schep de soep in vier warme diepe borden en serveer direct.
Serveer deze maaltijdsoep als voor-, tussen- of lunchgerecht voor 4 personen.
Tip: Vries de resterende bouillon in, dan kun je altijd snel een soep of heerlijke risotto maken.