Zachtgekookte eieren met cantharellen

Bij dit recept denkt Andrea Gentl aan haar opa Virgil, door de zachtgekookte eieren. Met de toevoeging van de cantharellen heeft ze er een eigen draai aangegeven. Dit recept van Andrea staat in haar kookboek ‘Koken met paddenstoelen’.

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 1 sjalotje, fijngehakt (ca. 35 gram)
  • 2 tl rijst- of cherryazijn
  • Handvol verse bladpeterselie, grof gehakt
  • 1 dikke snee brood, zo volkoren mogelijk
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1 el boter
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 115 gram verse cantharellen, zoals trechtercantharellen, bijgesneden en in kwarten
  • grof zout (bijvoorbeeld van Zeeuwsche Zoute) en grof gemalen zwarte peper
  • 2 grote eieren
  • Zeezoutvlokken, zoals Maldon, voor erover

Zo maak je het klaar:

  1. Meng het sjalotje, de azijn en peterselie in een kommetje. Laat het even staan (je legt het sjalotje snel in terwijl je het gerecht bereidt).
  2. Rooster het brood goed, Wrijf het in met knoflook. Laat het afkoelen en hak het tot croutons of rasp het met een blokrasp als je liever wat fijnere kruimels hebt. Schep de kruimels door het sjalotjesmengsel.
  3. Verwarm de boter in een kleine koekenpan  op halfhoog tot laag vuur. Voeg als hij gaat schuimen de cantharellen toe en bestrooi ze met grof zout en peper. Bak ze ongeveer 4 minuten tot ze zacht zijn. Neem de pan van het vuur en laat de cantharellen tot gebruik staan (warm ze zo nodig nog even op).
  4. Zet een kom met water en ijsblokjes klaar. Breng water in een steelpannetje met deksel aan de kook. Laat de eieren in het kokende water zakken en kook ze 5 minuten. Schep ze er meteen met een schuimspaan uit en leg ze 30 seconden in het ijsbad om het garen te stoppen.
  5. Verdeel de cantharellen over twee serveerkommen. Breek een derde van de bovenkant en elk ei en schep ze voorzichtig op de paddenstoelen. Strooi het broodkruimelmengsel erover. Strooi vlak voor het serveren wat vers gemalen peper en wat zoutvlokken over.

Meer weten over de inhoud van Koken met paddenstoelen? klik op de afbeelding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *