Dit recept komt uit “Ons Foodsaver boek”. De pastinaak is een echte najaar- en wintergroente. Haal ze uit je eigen moestuin of bij een biologische winkel. Pastinaak is een vergeten groente die bezig is aan een lekkere comeback. Veelzijdig in gebruik; pureren, roosteren, bakken, raspen, je kan er alle kanten mee op. In de winter kan een salade van geroosterde groente een maaltijd op zich zijn of een hartig bijgerecht.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Halveer 3 à 4 pastinaken in de lengte en snijd ze in lange repen, maar niet te dun, anders verbranden ze.
- Leg de repen in een braadslede, besprenkel met olie naar keuze en bestrooi met een flinke snuf zout en peper.
- Bak de pastinaakrepen in 25 à 30 minuten gaar en goudbruin.
- Rooster ondertussen 75 gram hazelnoten in de oven of een droge koekenpan. Laat de noten afkoelen en hak ze grof.
- Leg de gebakken pastinaak op een serveerschaal en strooi er de hazelnoten en wat gehakte peterselie over.
- Maak de salade aan met een klassieke mostervinaigrette (in het boek op pagina 284).
Voor de niet vega(n) variant: Voor nog meer smaak kun je ook wat zelfgemaakte baconstukjes toevoegen (in het boek op pagina 42).