Uit de Bakatlas van Rutger van den Broek komt dit recept voor heerlijke Welsh cakes. Deze cakes worden ook wel griddle cakes genoemd, omdat ze oorspronkelijk werden gebakken op een hete bakplaat boven het vuur. Het deeg lijkt op het deeg voor scones met het verschil dat deze niet in de oven gebakken worden.
Voor 15-20 stuks heb je nodig:
- 250 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 60 gram suiker
- ¼ tl zout
- 100 gram boter
- 100 gram donkere rozijnen of krenten
- 1 ei, losgeklopt
- 2-3 el melk
Verder nog nodig: fijne suiker, om te bestrooien.
Zo maak je ze klaar:
- Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf die met je vingers door het droge mengsel, tot het geheel op grof broodkruim lijkt. Voeg de rozijnen of krenten toe en meng deze er losjes door. Voeg vervolgens het ei en de melk toe en meng alles kort tot een deeg. Kneed niet te lang door.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur.
- Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 6-8 millimeter.
- Steek met een ronde (gekartelde) uitsteker van 6-7 centimeter rondjes uit het deeg en leg deze in de koekenpan.
- Bak de Welsh cakes aan beide kanten 3-4 minuten, dus in totaal 6-8 minuten, tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan, bestrooi ze met fijne suiker en serveer ze (lauw)warm.