De wind waait guur om het huis, de regen tikt op de ramen….herfst en winter is coming…. Van de kou naar de warmte van de huiskamer. Genieten van een warme chocomelk of kruidige thee. En dan in combinatie met deze (h)eerlijke warme appeltjes uit de oven. Dit recept komt uit de Bijbel van de Nederlandse keuken. Samengesteld door Janneke Vreugdenhil.
Voor 4 personen:
- 125 gram rozijnen
- 3 el bruine rum
- rasp en sap van een halve citroen
- 50 gram (riet)suiker
- 2 cm gember, fijngeraspt
- kaneelpoeder, naar smaak
- kruidnagelpoeder, naar smaak
- 4 friszure appels (bijvoorbeeld Cox’s)
- 40 gram boter
Zo maak je deze heerlijkheid klaar:
- Doe de rozijnen in een kommetje en schenk er de rum en 100 milliliter warm water over. Laat 15 minuten wellen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de appels schoon, schil ze niet, maar boor wel de klokhuizen eruit.
- Knijp de rozijnen uit, bewaar hierbij het weekwater, en meng er de citroenrasp en het -sap, de suiker en naar smaak gember, kaneel en kruidnagelpoeder door. Vul de appelholtes met het rozijnenmengsel.
- Zet de gevulde appels in de ovenschaal en leg op elk een kwart van de boter. Schenk het weekwater van de rozijnen in de schaal en pof de appels 20-30 minuten in de oven, tot ze zacht en gaar, maar nog wel in vorm zijn.
- Serveer de appeltjes (lauw)warm, met een schep goed vanille-ijs of een scheut vanillevla.