Bekende chefs als Edwin Vinke en Jamie Oliver maken steeds vaker gebruik van zeewier in hun gerechten. Niet alleen omdat zeewier veel gezonde voedingsstoffen bevat, maar ook omdat het lekker is en gerechten een extra smaakaccent geeft. Want zeewier smaakt umami, hartig, en kan op oneindig veel manieren gebruikt worden: in hartige of zoete gerechten, in warme of koude.
Ingrediënten:
- 3 lente uitjes
- 1 el (3 gram) gedroogde wakame (undaria)
- ¼ rode peper (zonder zaadlijst)
- ½ groene paprika
Voor de dressing:
- 3 el (olijf)olie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el mirin
- 1 ½ el tamari
- paar druppels citroensap
- peper en zout naar smaak
Ter garnering:
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
Bereiding:
- Snijd de lente-uitjes in dunne schuine repen en week de wakamé 20 minuten in warm water. Verwijder de zaadlijst uit de paprika en rode peper en snijd de paprika in smalle repen en de peper in zeer fijne blokjes. Giet de wakamé door een zeef en snijd het in smalle stroken.
- Breng in een pan water met ½ tl zeezout aan de kook en blancheer de paprika 3 minuten. Spoel af onder koud water en laat uitlekken.
- Meng in een kom de gesneden uitjes, groene paprika en peper voorzichtig door elkaar.
- Maak de dressing en roer hier de wakamé doorheen. Schep nu de dressing door de salade.
- Laat minstens twee uur staan in de koelkast om de smaken te laten doortrekken.
- Proef de salade voor het opdienen en breng eventueel verder op smaak met wat peper en zeezout.
- Strooi geroosterde sesamzaad over de salade en serveer.
Zeewier is een rijke bron van jodium. Een te hoge inname van jodium kan schadelijk zijn voor zwangere vrouwen, kinderen, personen die gevoelig zijn voor jodium, patiënten met schildklieraandoening, ernstig hoge bloeddruk, nier ziekte of hartfalen. Neem in deze gevallen contact met een (voedings)deskundige voor u grote hoeveelheden zeewier gaat gebruiken. Voor meer informatie over jodium, incl. een indicatie van het jodiumgehalte per wier, raadpleeg de website van Stichting Zeewierwijzer.