Volgens de legende is Vivaldi geboren tijdens een aardbeving. Of dit waar is laten we in het midden, maar we kunnen wel beamen dat zijn muziek een ware schokgolf heeft veroorzaakt in de muziekwereld zoals we die nu kennen. Oorspronkelijk opgeleid tot priester, vervolgde hij door gezondheidsredenen zijn weg als getalenteerd violist en componist. De lente, een van de vierjaargetijden uit de beroemde compositie, het seizoen waar Vivaldi zijn favoriete Venetiaanse gerecht kon proeven: een zachte, romige risotto met frisgroene erwten. Zet Vivaldi op, en hoor en proef de lente zoals hij het had bedoeld.
Tekst en recept komen uit het geweldige kookreisboek ‘Mangiamo!’ van Sarah Puozzo.
Voor 4 personen heb je dit nodig:
- 1 ui
- klontje boter
- 300 gram risottorijst vialone nano
- 1, 2 liter kippen- of groentebouillon
- 100 gram (diepvries)erwten voor de saus
- olijfolie
- 200 gram (diepvries)erwten
- 3 el mascarpone
- zout
- zwarte peper
- handvol cresson
Zo maak je het klaar:
- Pel en snipper de ui
- Smelt een klontje boter in een pan en fruit er de ui in. Voeg de rijst toe en bak glazig op een laag vuurtje.
- Voeg daarna beetje bij beetje de krachtige bouillon toe en roer af en toe.
- Giet de 100 gram (dieprvries)erwten in een maatbeker en voeg een scheutje water en olijfolie, een snuf zout en zwarte peper toe. Mix fijn en zet aan de kant.
- Voeg de 200 gram erwten toe aan de risotto evenals de mascarpone. Breng op smaak met de peper en zout.
- Verdeel de risotto over de borden en werk af met de erwtensaus en de cresson. Druppel nog wat olijfolie over het gerecht en een snufje zwarte peper.
Tip: Maak er een gepocheerd eitje bij. Wanneer je de eierdooier aansnijdt, loopt die als een rivier door de risotto. Het zijn fantastische kleuren die zich mengen op je bord en smaakt verrukkelijk.