Verfris je boterham met tuinkers

Kiemgroente zijn jonge plantjes, net uit het zaadje, die je zo kan eten. Je kent ze vast wel: tuinkers, taugé, alfalfa, maar ook rode biet en prei- en broccolikiemen.

Tuinkers heeft een licht bittere, vaak omschreven als mosterdachtige smaak. Voor tuinkers als bijvoorbeeld broodbeleg is het het lekkerst om vers geplukte tuinkers te gebruiken. Je kan het echter ook een aantal dagen op een donkere koele plek bewaren, bij voorkeur in de koelkast.

Op eigenlijk alle hartige gerechten kan tuinkers een heerlijke en gezonde aanvulling zijn, maar er zijn een aantal toepassingen die in het algemeen extra worden gewaardeerd.

Tuinkers pesto

Tuinkers pesto op brood

Tuinkers pesto op brood

In plaats van basilicum kun je pesto ook van tuinkers maken!

Wat heb je nodig:

  • Twee handen Tuinkers
  • Olijfolie
  • Handje Pijnboompitten of Cashewnoten
  • Handje Parmezaanse kaas
  • Peper/Zout
  • Staafmixer of vijzel

Bereiding:

In dit recept wordt een vijzel gebruikt, je kunt ook heel eenvoudig pesto maken met een staafmixer.

  • Gebruik je een stuk Parmezaanse kaas? Rasp deze dan van te voren fijn.
  • Gebruik je pijnboompitten? Rooster deze dan eerst  in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Voeg ze daarna pas toe aan de rest van de ingrediënten.
  • Mix de tuinkers, pijnboompitten of cashewnoten en de Parmezaanse kaas samen in een hoge (maat)beker, of vijzel, met een scheut olijfolie goed door elkaar. Giet er steeds een beetje olijfolie bij totdat er een smeuïge pasta ontstaat. Proef de pesto en voeg naar smaak nog wat peper of zout toe.

De tuinkerspesto is heerlijk door de pasta, maar ook lekker als borrelhapje op stokbrood of toast.

Recept : tuinkers.com

 

Zelf kweken?

Zelf kiemgroente kweken is heel erg makkelijk. En het leuke is dat je dit het hele jaar door kan doen.

Stappenplan: kiemgroente kweken

  1. Pak een schaaltje met een rooster.
  2. Strooi de zaadjes op het rooster. Niet te veel want de zaadjes zwellen op en de plantjes moeten ook ruimte hebben om te groeien.
  3. Vul het schaaltje met water totdat de zaadjes net aan de onderkant in het water liggen.
  4. Zet het schaaltje op een vensterbank bij het raam.
  5. Controleer dagelijks het water. Het niveau dient net onder het rooster te zijn. Is het lager, dan het water aanvullen.
  6. Ververs het water regelmatig. Dit doe je door het roostertje eruit te tillen, water weggooien, vers water erin doen en het roostertje terugleggen.
  7. Iedere dag zie je de kiemgroente groter worden. Na ongeveer een week, als de scheutjes zo’n vier cm. hoog zijn, kun je oogsten! Lekker op een boterham met kaas of in een salade.

Wat je ook heel gemakkelijk zelf kan doen is een schaaltje/bakje met daar onderin een laagje watten leggen en daar de zaadjes op strooien en nat maken en houden.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *