Bosh! Healthy Vegan is het nieuwe boek van Henry Firth en Ian Theasby. Met onder andere dit superlekkere recept van deze taco’s. Het recept staat o.a. ook gepubliceerd in editie 2-2021 van V’GAN magazine
Voor 4 personen:
Voor de geroosterde paprika’s:
- 1 rode ui
- 2 oranje paprika’s
- 1 el olijfolie
- zout en versgemalen zwarte peper
Voor de geroosterde maïs:
- 1 blikje maïs van 200 gram
- ½ tl geroosterde paprikapoeder
- ½ el olijfolie
Voor de zwarte bonen:
- 2 teentjes knoflook
- 1 blik zwarte bonen van 400 gram
- 1 el olijfolie
- ½ tl kaneel
- ½ tl gemalen komijnzaad
Voor de eenvoudige salsa:
- 50 gram kerstomaatjes
- 1 lente-ui
- 5 gram verse koriander
- ¼ tl chilipoeder
- sap van een ½ limoen
Voor de frisse avocado:
- 1 rijpe avocado
- sap van 1 limoen
Voor het serveren:
- ½ verse groene chilipeper
- 2 limoenen
- 8 kleine maïstortilla’s
- 10 gram verse koriander
Zo maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Geroosterde paprika’s: Halveer de rode ui en snijd hem in reepjes van 5 mm breed. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in repen van 5 mm breed. Doe de ui en paprika in een kom, druppel er olijfolie erover, voeg wat zout en peper toe en schep alles door elkaar. Verdeel het mengsel over een van de beklede bakplaten en bak het 25-30 minuten in de oven.
- Geroosterde maïs: Spoel de maïskorrels af en laat ze uitlekken; dep ze droog met keukenpapier en meng ze met de paprikapoeder in een kom. Bestrooi met zout en peper en verdeel de maïs over de tweede bakplaat; rooster de maïs 30 minuten en schep halverwege om. Haal beide bakplaten uit de oven en druppel olie over de maïs.
- Zwarte bonen: Rasp de knoflook. Spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Doe ze in een kom en prak ze fijn. verhit de olijfolie in een kleine pan op matig vuur. Roerbak de knoflook 30 seconden. Roer de kaneel en komijn erdoor. Schep de zwarte bonen erdoor en verdun alles met wat water. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Eenvoudige salsa: Snijd de tomaatjes in vieren. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Hak de koriander grof. Roer het chilipoeder en limoensap in een kom door elkaar. Meng de tomaat, lente-ui en koriander erdoor.
- Frisse avocado: Halveer de avocado en verwijder de pit. Halveer de limoen. Schep het avocadovlees in een kom, voeg het limoensap toe en prak alles met een vork tot een grove romige puree.
- Zet alle ingrediënten voor de taco’s op tafel. Spoel de chilipeper af en snijd hem in ringetjes. Snijd de limoenen in parten. Schep een laag bonen en geroosterde paprika op elke tortilla. Verdeel wat frisse avocado en salsa erover. Bestrooi met wat geroosterde maïs, garneer met de koriander en chilipeper, knijp er wat limoensap over uit en serveer.