Dit gerecht is een klassieker uit de Caraïben. Origineel met vlees maar deze versie is helemaal vegan. Een recept uit de vega atlas van Isabel Boerdam (De Hippe Vegetariër).
Voor 24 salbutes heb je nodig:
- 6 wortels (600 gram), geschrapt en grof geraspt
- ½ tl zout
- 2 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- ½ tl chilivlokken
- 2 rode uien, fijngesneden
- 300 gram rode kool, gesnipperd
- 2 limoenen, het sap
- 1 jalapeño, fijngesneden*
- 15 gram koriander, grof gehakt
- 1 liter zonnebloemolie, om in te frituren
- zonnebloemolie
- zout en peper
Voor het salbutesdeeg:
- 300 gram voorgekookt maismeel
- ½ tl zout
- 1 tl achiote-pasta
- 325 ml water
Zo maak je ze klaar:
- Meng de wortels met het zout en laat 15 minuten staan. Doe de wortels in een schone theedoek en knijp het overtollige vocht eruit. Zet opzij.
- Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de wortels 5 minuten. Voeg de komijnpoeder, korianderpoeder en de chilivlokken toe. Breng op smaak met peper en zout. Haal van de warmtebron en zet opzij.
- Meng voor het salbutesdeeg in een kom het maismeel en het zout. Mix de achiote-pasta met 1 eetlepel water en voeg de rest van het water al roerend toe. Meng tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 24 porties van gelijke grootte en rol er balletjes van.
- Druk een deegballetje tussen twee plastic zakjes plat in een tortillapers of leg het tussen twee lastic zakjes op een plat oppervlak en plet het met een koekenpan tot 1 millimeter dikte. Herhaal tot het deeg op is.
- Meng de rode uien, rode kool, het limoensap, de jalapeño en ²/³ van de koriander in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Verhit de zonnebloemolie in een kookpan of frituurpan op middelhoge temperatuur. Laat een klein stukje deeg erin vallen om te controleren of de olie heet genoeg is. Dat is het geval als de olie begint te sissen. Frituur de salbutes in porties in 2-3 minuten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal tot het deeg op is.
- Beleg de salbutes met de rode kool, pullet carrot en de overgebleven koriander en serveer direct.
*Houd je niet zo van pittig? Verwijder dan de zaadlijsten van de jalapeño of halveer de hoeveelheid.