vegan

Meet the Vegan balls

Ken je het nog nieuwe lifestyle magazine V’GAN* al? Wil je meer over vegan te weten komen, bestel/koop dan eens dit magazine. Boordevol verhalen van en over mensen die (zo goed als) alleen maar plantbased eten. Als je jezelf er meer in verdiept kom je er achter dat dit helemaal niet zo moeilijk is of hoeft te zijn. En vooral wel smakelijk is.

Onderstaand recept is afkomstig uit het tweede V’GAN magazine.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

Voor de saus;

  • 1 eetlepel olijfolie om in te bakken
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • Teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 150 gram tomatenpuree
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram)
  • 2 laurierblaadjes
  • Zout en peper

Voor de veganballetjes;

  • 3 eetlepels olijfolie, om in te bakken
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 250 gram champignons in stukjes
  • 375 gram kikkererwten, uit blik, uitgelekt
  • 75 gram kikkererwtenmeel
  • 50 gram tomatenpuree
  • 20 gram paneermeel
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 3 eetlepels platte peterselie
  • 25 gram walnoten
  • En voor de topping basilicum

Zo maak je het klaar:

  1. Verhit voor de tomatensaus de olijfolie in een diepe koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en de knoflook
  2. Voeg de tomatenpuree toe en verhit deze al roerend 1-2 minuten mee
  3. Doe de gepelde tomaten erbij, gevolgd door de laurierblaadjes en breng het op smaak met peper en zout
  4. Draai het vuur lager en laat de tomatensaus zachtjes koken met af en toe roeren, terwijl je de balletjes gaat maken
  5. Verhit voor de vegan balletjes 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg de ui,, knoflook en champignons toe en bak ze in 10 minuten gaar. Roer het regelmatig om
  6. Doe ondertussen de rest van de ingrediënten voor de balletjes, behalve de walnoten, in de keukenmachine (of met een staafmixer) en mix het tot een glad mengsel
  7. Voeg het champignonmengsel en de walnoten toe en mix het tot alles goed gemengd is, maar zorg ervoor dat de champignons, ui en de walnoten niet te fijn gemalen worden. Zo houd je een lekkere bite
  8. Rol tussen je handpalmen ongeveer 20 balletjes (ter grootte van een golfbal) van het mengsel
  9. Verhit de overige 2 eetlepels olijfolie en bak de balletjes tot ze goudbruin zijn
  10. Haal de laurierblaadjes uit de saus. Leg de balletjes in de saus en garneer met wat verse basilicumblaadjes

Eet het met een frisse salade en/of met een vegan pasta

Tip: Als je een dubbele portie van de saus maakt kun je deze in de vriezer stoppen, dan hoef je een volgende keer alleen nog maar de balletjes te maken. Scheelt weer tijd 🙂

*V’GAN magazine is een uitgewerkt idee van Sanne (en team) van ‘Living The Green Live’ 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *