Vegan appeltaart

Veganistisch bakken is helemaal niet zo ingewikkeld als het vaak lijkt. Zeker tegenwoordig, met een nog steeds uitbreidende plantaardige ingrediënten aanbod. Appeltaart is wel 1 van de meest gebakken taarten en kun je in ontelbare versie maken. Janneke Philippi heeft in 2020 alweer een heerlijk appeltaart bakboek uitgebracht en is tijdloos. Dit recept voor een vegan appeltaart is er 1 om vaker te (gaan) maken.

Voor een taart (ongeveer 10 personen) heb je nodig:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 175 gram suiker
  • 75 ml kokosmelk (of andersoortige plantaardige melk)
  • 1,2 kilo appels
  • 2 theelepels kaneel (of beetje meer als je dat lekker vindt ;))

Ingevette springvorm 24 cm doorsnede

Zo maak je het klaar:

  1. Kneed in een keukenmachine of met een mixer met deeghaken een samenhangend deeg van de bloem, de boter, 100 gram suiker, 50 ml plantaardige melk en een snuf zout. voeg een beetje extra bloem toe als het deeg plakt. Vorm een bal en laat het deeg in vershoudfolie minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven tot 180 °C. Rol tweederde van het deeg uit tot een deeglap van 32 cm doorsnede. Bekleed er de bodem en de rand van de springvorm mee. Zet de vorm in de koelkast.
  3. Schil de appels. boor het klokkenhuis eruit en snijd elke appel in 12 partjes. Meng de appels met 50 gram suiker en de kaneel. Haal de vorm uit de koelkast en vul de taartbodem zo compleet mogelijk met het appelmengsel.
  4. Rol de rest van het deeg ook uit tot een ronde lap en snijd er repen van. Leg met de repen een vlechtwerk op de appeltaart. Druk de deegranden over de uiteinden van de repen vast. Bestrijk het deeg met de resterende plantaardige melk en bestrooi met het restant suiker.
  5. Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur.

Meer lezen of kijken welke boeken Janneke nog meer geschreven heeft? Klik op de afbeelding.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *