Turkse zandkoekjes met pistache

Fistikli Un Kurabiyesi zijn Turkse kruimelige zandkoekjes. Haar moeder maakte deze voor theekransjes en voor bijzondere gelegenheden toen Özlem nog klein was. Je vindt ze naturel, met noten of met gedroogd fruit bij de Turkse pastanes (banketbakkerijen). Bij dit recept gebruikt ze grofgemalen pistachenoten voor een aromatische, nootachtige smaak. Turkse pistachenoten (fistik) worden gezien als de groene smaragd en zitten boordevol smaak. En ze zijn ook nog eens heerlijk gezond; ze bevatten veel antioxidanten en weinig calorieën. Onderstaande recept komt uit het kookboek ‘Sebze’ van Özlem Warren.

 Dit heb je nodig voor 25 koekjes:

  • 90 gram gepelde ongezouten pistachenoten, plus extra om te garneren
  • 300 gram bloem
  • 125 gram poedersuiker, plus extra om te bestuiven
  • 250 gram (plantaardige)boter, in blokjes
  • ½ theelepel bakpoeder
  • snufje zeezout
  • 1 theelepel vanille-extract

Zo bak je ze:

  1. Hak of maal de pistachenoten grof; niet te fijn, want een beetje textuur in de koekjes is lekker.
  2. Zeef de bloem in een grote kom en zet apart. Zeef de poedersuiker in een andere kom.
  3. Leg de boterblokjes in een grote mengkom en klop met een handmixer in 2 minuten glad en licht. Voeg de poedersuiker toe en klop 2 minuten. Voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder, zeezout en vanille-extract toe en klop 2 minuten, tot alles goed gemengd is. Voeg de pistachenoten toe en klop nog zo’n 2 minuten tot het goed gemengd is en er een kruimelig deeg is ontstaan. Vorm met je handen voorzichtig tot een deegbal, leg in een kom en zet afgedekt met plasticfolie 15 minuten in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier of -mat.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en vorm stukjes deeg te grootte van een walnoot tussen je handen tot ronde balletjes van ongeveer 3,5 cm doorsnee. Leg op de bakplaat met ongeveer 5 cm ruimte ertussen, want de koekjes zullen uitlopen.
  6. Bak 18 tot 20 minuten onder in de oven, tot de koekjes licht goudbruin zijn; bak ze niet te lang, zodat ze hun kruimelige textuur en licht kleur behouden. Haal ze uit de oven en laat volledig afkoelen.
  7. Zeef dan wat poedersuiker erover, bestrooi met wat gehakte pistachenoten en smullen maar…

Meer weten over de Turkse vegetarische keuken? Klik op de afbeelding.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *