(H)eerlijk vegan en supersmakelijk. Met rijst of noodels een makkelijk eenpansgerecht.
Voor 2 personen:
- 400 gram tempé, elke plak in 2 driehoeken
- 4 el raapzaadolie
- 4 sjalotten, fijngesneden
- 5 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 stengel citroengras, zonder buitenste blad, fijngeraspt
- 2 kleine scherpe chilipepers (rawits)
- 250 gram trostomaten, fijngesneden
- ¼ tl zout
- 1 el ketjap manis
- 250 gram paksoi, in de lengte in brede repen
Zo maak je het klaar:
- Bak eerst de tempé. Bekleed een bord met keukenpapier en verhit in een koekenpan met deksel de olie. Leg de plakken tempé in de pan.
- Bak ze krokant en goudbruin in ongeveer 2 minuten, keer ze om en bak ook de andere kant nog 2 minuten. Neem de pan van de warmtebron, schep de plakken tempé eruit en laat de olie in de pan zitten. Leg de tempé op keukenpapier om uit te laten lekken.
- Verhit de olie in dezelfde pan op halfhoog vuur en doe de sjalotten erin. Bak ze zachtjes in 8 minuten bruin en voeg de knoflook, citroengras en chilipeper toe. Bak alles 3-4 minuten tot de knoflook zijn rauwe geur kwijt is en de sjalotten krokant zijn. Roer de tomaten erdoor. Bak de tomaten 8 minuten zachtjes tot je een heerlijke puree hebt. Doe als het te droog wordt een paar eetlepels water erbij.
- Zet het vuur laag, roer het zout en de ketjap door de saus en leg de tempé erin. Schep alles voorzichtig om en verdeel de paksoi over de tempé.
- Zet het vuur hoger, zet de deksel op de pan en laat nog 2 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur, verdeel de tempé en paksoi over twee borden en serveer er de rijst of noodels bij.
Recept is gepubliceerd in Delicious Magazine van maart 2020 en komt uit: