Een superlekker en vullend toetje, dat is deze tarte Tatin best wel. Dit appeltaartje wordt op zijn kop gebakken en is per toeval ontdekt in het Franse dorpje Lamotte_Beuvron, door de gezusters Stéphanie en Caroline Tatin. Een Tatin is het lekkerst direct vanuit de oven.
Dit recept komt uit het net uitgekomen boek ‘Desserts’ en is samengesteld door Danny Jansen.
Dit heb je voor 4 personen nodig:
- 2 el boter
- 4 el appelstroop
- 3 grote appels, geschild en in dunne schijfjes gesneden
- 4 plakjes bladerdeeg
- poedersuiker, ter garnering
- 4 bollen roomijs
- slagroom, lobbig, naar wens
- 4 ondiepe ovenschaaltjes, ingevet
Zo maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de bakvormpjes in met roomboter. Verwarm in een pannetje de appelstroop zodat deze vloeibaar wordt en verdeel over de bakvormpjes.
- Leg de appelschijfjes dakpansgewijs in de appelstroop. Prik de bladerdeegplakjes in met een vork. Leg ze op de appelschijfjes en stop de randjes deeg in. Bak de tartes Tatins in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven.
- Laat ze een beetje afkoelen voordat je ze op bordjes in één keer omdraait. Pas op: de appelstroop is heet. Bestrooi de tartes Tarins met poedersuiker. Serveer met lekkere bollen roomijs en eventueel slagroom.
Je kunt ook ander stevig fruit gebruiken, zoals peer, perzik of ananas.