Tarte tartin met courgette

Pret met courgette. Als je in jouw eigen (moes)tuin 1 of meerdere courgette-planten gezet hebt, kun je zeker je pret niet op. Uit onze Puur Tafelen moestuin komen zoveel courgettes dat wij van gekkigheid soms niet meer weten wat we ermee gaan maken. Uiteraard gooien wij niets weg…weggeven des te meer. Het recept van deze tarte tatin is gepubliceerd in ‘Lekkervega’ het magazine wat je krijgt als je donateur/lid bent van de Vegetariërsbond. En is in samenwerking met ‘Foodies Magazine’ tot stand gekomen.

Voor een tarte tartin 2-4 personen heb je nodig:

  • 2 courgettes, in plakken can 2,5 cm
  • 3 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels balsamico
  • 1 bosje tijm, alleen de blaadjes
  • zout en peper
  • 100 gram zachte geitenkaas, vegetarisch*
  • handje basilicumblaadjes
Voor het deeg:
  • 175 gram + extra bloem
  • zout
  • 75 gram boter, ijskoud en in blokjes
  • 1 eidooier
  • vershoudfolie

Zo maak je het klaar:

  1. Meng voor het deeg in de kom van een foodprocessor 175 gram bloem, snufje zout en de boter kort tot een grof kruimelig geheel. Stort het op een schoon werkblad en kneed er kort de eidooier en 1 eetlepel ijskoud water doorheen tot het deeg net samenhangt. Verpakt het deeg in huishoudfolie en laat het voor 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak de courgetteplakken kort tot ze grill-strepen hebben. Karamelliseer de suiker met 2 eetlepels water in een pan met dikke bodem tot hij goudbruin is. Blus de karamel af met de balsamico en kook kort door tot een vloeibare karamel ontstaat. Giet de karamel in een ingevette taartvorm (28 cm Ø) en beweeg de vorm heen en weer om de karamel goed te verdelen. Verdeel de tijm over de karamel. Leg de plakjes courgette dicht tegen elkaar aan op de karamel. Bestrooi de courgette met zout en peper.
  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een grote cirkel (ongeveer 35 cm Ø). Leg de deegcirkel voorzichtig over de courgette en druk hem aan de rand goed aan. Snijd het overtollige deeg rondom af. Zet het geheel nog 20 minuten in de koelkast of vriezer.
  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de tarte tatin in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Neem de tarte tatin uit de oven en laat hem in vorm 3-4 minuten (niet langer want anders stolt de karamel en zit de taart vast) afkoelen. Stort de tarte tatin op een groot bord. Voorzichtig want de hete karamel kan uitlopen.
  5. Serveer de tarte tatin met de zachte geitenkaas, een frisse salade en basilicum.

*sommige soorten kaas bevatten dierlijk stremsel en zijn dus niet vegetarisch. Kies een variant met microbieel stremsel om het recept vegetarisch te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *