Dit tafelzuur kun je zowel lauwwarm als koud eten. Maar pas wel op het is een erg pittig bijgerecht. Dit gerecht smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld de ‘Smaakvolle currygroenten’ Of als onderdeel bij een rijsttafel.
Wat heb je nodig voor 3-4 personen:
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1/2 theelepel feneriekzaad
- 8 tenen knoflook
- stukje gemberwortel
- 1 of 2 rode pepers (ligt eraan hoe pittig je het wilt hebben)
- 2 eetlepels geroosterde-sesamolie
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- sap van 3 limoenen
- 2 eetlepels appelciderazijn
- 1 courgette
Bereiding:
- Rooster in een droge koekenpan op middelhoog vuur het mosterdzaad en het feneriekzaad tot de geuren vrijkomen en/of het mosterzaad begint ‘te springen’. Haal het dan van het vuur en zet het apart
- Pel de knoflook en snij de tenen in hele dunne plakjes
- Snij de courgette in de lengte in vieren en daarna in dunne plakjes
- Schil de gember en hak hem fijn. Hak de rode peper(s) fijn en doe alles met de sesamolie in een koekenpan. Bak dit ongeveer in 5 minuten, onder voortdurend roeren, tot de knoflook en gember goed gaar zijn en net bruin beginnen te worden
- Doe het mosterdzaad, het feneriekzaad, de gemalen specerijen, het limoensap en de azijn erbij en bak het nog een minuutje
- Voeg de gesneden courgette erbij en bak het geheel nog een minuut of 6 a 8 tot het gaar is. Als het ondertussen een beetje aanbrandt, voeg je nog 1 of twee lepels water toe
- Haal het geheel van het vuur en laat het afkoelen
Mocht je onder het klaarmaken proeven dat het wel heel pittig wordt dan kun je een lepel kokosyoghurt toevoegen om het milder te maken. Het smaakt heerlijk en is effectiever dan water om de hitte van de rode peper(s) eruit te halen.
Recept is afkomstig uit “Deliciously Ella met vrienden”