De zomervakantie zit er weer op. Lekker in eigen land of ergens anders in Europa. Of wellicht in het mooie Italië. Om nog een beetje in die vakantiesfeer te blijven hieronder een Italiaans taart recept met olijfolie i.p.v. met roomboter.
Dit heb je nodig:
- 225 gram patentbloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl zout
- 200 gram fijne kristalsuiker
- Schil van 2 citroenen, geraspt
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 45 ml volle melk
- Sap van 2 citroenen, gezeefd
- 160 ml milde extra vergine olijfolie
- Boter, om in te vetten
Zo maak je het klaar:
- Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Bebloem de randen en klop de overtollige bloem eruit.
- Verwarm de oven voor op 175 graden, plaats een rek midden in de oven.
- Zeef de bloem samen met het bakpoeder en zout en zet opzij.
- Doe de suiker en de citroenschil in de kom van een standmixer en wrijf ze met je vingers samen tot de suiker vochtig en aromatisch is. Zet de kom in de mixer, doe de garde erin en voeg de eieren toe. Klop ongeveer 8 minuten op medium snelheid tot het mengsel bleek en dik is geworden.
- Zet de mixer op de laagste snelheid en voeg de melk toe. Haal de kom uit de machine en voeg in drie gedeeltes het meelmengsel toe, door met een spatel van onder naar boven te bewegen terwijl je tegelijkertijd de kom draait. Laat elke toevoeging net opgenomen worden voordat je de volgende toevoegt, maar meng het beslag niet langer dan nodig is. Voeg dan het citroensap en de olijfolie toe, maar meng weer niet te lang.
- Giet het beslag in de springvorm en bak 35 à 40 minuten of tot de bovenkant een goudbruine kleur heeft, de zijkanten wegtrekken van de vorm en een satéprikker in het midden gestoken er schoon uit komt.
- Haal de taart uit de oven en laat hem op een rek afkoelen.
- Bestrooi voor het serveren met poedersuiker. Vers fruit zoals aardbeien of frambozen smaken er heerlijk bij.
Dit recept komt uit :