Dit recept stamt uit de 15de eeuw. En is typisch Brits. Niet voor niets staat deze strawberry blancmange in het laatst verschenen boek van Regula Ysewijn; ‘Pride and pudding’. Een heerlijk boek vol Britse zoete en hartige pudding.
Dit heb je nodig voor 6 kleine kommetjes, theekopjes of kleine siermallen:
- 250 g aardbeien, van de steeltjes ontdaan
- 100 ml krachtige rode wijn, genoeg om de aardbeien te bedekken
- 1/4 tl gemberpoeder
- 1/4 tl kaneel
- 1/4 tl saffraandraadjes
- een snuifje peper
- 40 g ruwe rietsuiker
- 40 g rijstbloem
- 1 el boter
- 1 tl rode wijnazijn
- 2 el krenten
- 1 el gedroogde granaatappelzaadjes
Voor de amandelmelk:
- 250 ml kokend water
- 20 g geblancheerde amandelen
- 1/2 tl rozenwater
Zo maak je het klaar:
- Maak de amandelmelk de dag ervoor door de amandelen en het rozenwater samen te malen en vervolgens bij het kokende water te voegen. Laat een nacht staan, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
- Week de aardbeien minstens 30 minuten in de rode wijn of een hele nacht indien mogelijk.
- Zeef de volgende dag de wijn, die je eventueel kunt opdrinken of gebruiken om jellies te maken. De smaak is namelijk erg lekker. Pureer de aardbeien en duw ze door een zeef. Giet de amandelmelk in een sauspan en breng aan de kook. Voeg de aardbeienpuree, de specerijen en de rijstbloem toe. Vergeet hier niet om een extra eetlepel rijstbloem toe te voegen als je de puddings uit hun mal of een kommetje wilt serveren.
- Wanneer het mengsel begint in te dikken, haal van het vuur en voeg eerst boter, azijn en vervolgens krenten toe. Meng goed en als de pudding te vloeibaar lijkt, kun je nog een extra theelepel in water opgeloste rijstbloem toevoegen.
- Laat licht afkoelen, giet in de geprepareerde kommetjes en plaats in de koelkast. Serveer zo of werk af met gedroogde granaatappel als je die kunt vinden, of gebruik verse.