Wintertijd is stamppottijd. Althans bij ons thuis. Zuurkoolstamppot, stamppot boerenkool, stamppot rode kool, stamppot… vul zelf maar een groente in. Niks lekkerder op een koude winterdag.
Van stamppot maak je al snel teveel. Dat kun je weggooien (niet doen!) of dat kun je bewaren in de koelkast. De dag erna kun je het kliekje opbakken en op een boterham doen. Heerlijk bij de lunch. Maar wist dat je van je kliekjes stamppot ook een verrassend borrelhapje kunt maken? Zo maak ik van restjes zuurkoolstamppot vaak kroketten en van de kliekjes boerenkoolstamppot maak ik boerenkoolbitterballen. Dat maak je zo:
- Laat de stamppot afkoelen en opstijven in de koelkast.
- Zet een bordje met bloem, een bordje losgeklopt ei en een bordje paneermeel klaar.
- Vorm met je handen van de stamppot bitterballen of kroketten. Haal deze door de bloem, het ei en de paneermeel.
- Vries ze in of frituur de ballen/kroketten tot ze een mooi, krokant korstje hebben.
Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat die bitterballen nog lekkerder worden als je er een Zeeuwse ketchup of een huisgemaakte piccalilly bij serveert, toch?