Als je van appel(taart) houdt en van een beetje kruidige bite dan is dit een fabeltastisch recept voor je. Als heerlijk dessert (met een bolletje vanille-ijs of lauwe vanillesaus) of warm bij de thee en/of koffie….denk om je vingers, zo lekker :). En….helemaal vegan. Dit recept komt uit editie 1-2023 van V’GAN Magazine.
Dit heb je nodig voor een cake (10 porties):
- 1 el gebroken lijnzaad
- 150 gram plantaardige margarine, op kamertemperatuur. Plus beetje extra voor het invetten
- 100 gram witte basterdsuiker + 125 gram voor de vulling
- ¼ tl zout
- 200 gram bloem, gezeefd en nog 180 gram extra
- 1 tl bakpoeder + 1 tl extra
- 1 tl kaneel + 1 tl extra (of naar smaak) voor de appel
- 1 eetlepel appelmoes
- 100 ml plantaardige melk
- 60 ml neutrale olie
- 1 tl vanille-extract
- 3 a 4 appels, geschild, in parten
- 1 el citroensap
- 1 tl kardemom
- ½ tl gemalen anijszaad
- ½ tl piment
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- EXTRA: brownievorm 18 X 26 doorsnede
Zo maak je de cake klaar:
- Meng het lijnzaad met 3 eetlepels water. Laat even staan tot het een papje wordt.
- Mix de boter met de 100 gram witte basterdsuiker en ¼ theelepel zout in een kom. Voeg het lijnzaadpapje toe. Net als de 200 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder. Kneed het tot een samenhangend deeg. Druk in de vorm en zet weg in de koeling.
- Verwarm de heteluchtoven voor tot 180ºC.
- Maak ondertussen de binnenkant van de cake (vulling) door de resterende 180 gram bloem te mengen met 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel en de 125 gram witte basterdsuiker. Mix door en voeg nu ook de natte ingrediënten toe: de appelmoes, melk, olie en het vanille-extract. Mix tot een egaal beslag.
- Meng de appelpartjes met 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel kaneel, de kardemom, anijs, piment en de bruine basterdsuiker.
- Neem de bakvorm uit de koelkast stort het cakebeslag op de bodem. Leg de appelpartjes bovenop het beslag.
- Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen in de vorm.