Heel Holland Bakt. Een veel bekeken programma met ontzettend veel lekkere recepten. De kracht van het programma? Thuis- of hobby bakkers (en natuurlijk Andrè, Robèrt en Janny). Van (heel) makkelijk tot toch wel moeilijk komt voorbij. Onderstaande is een van de onderdelen van de high tea die 1 van de finalisten van 2019/2020, Jeanette Hendrikx, gemaakt heeft in de halve finale.
Dit heb je nodig voor 12 stuks:
- 250 gram patentbloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 180 gram roomboter
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 80 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- rasp van een halve citroen
- 0,25 theelepel zout
- 250 gram volle melk
- 11 gram maïzena
- 13 gram custard poeder
- 1 eidooier
- 60 gram fijne kristalsuiker
- 0,50 vanillestokje
- snufje zout
- 25 gram amandelspijs
- 100 milliliter slagroom
- 1 gelatine blaadje
- 150 gram verse aardbeien
- 150 gram verse frambozen
- 50 gram verse blauwe bessen
- 1 eetlepel poedersuiker
Zo ga je het maken:
Deeg:
- Kneed het bloem, bakpoeder, boter, suiker, basterdsuiker, eidooier, citroenrasp en zout tot een samenhangend deeg.
- Rol een beetje plat en verpak in folie. Leg koud.
Roomvulling:
- Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg eruit.
- Breng de melk met 50 gram suiker en het vanillestokje en -merg aan de kook.
- Meng de overige melk met de custardpoeder, maïzena, eidooier en zout tot een papje.
- Verwijder het vanillestokje uit de melk.
- Giet de hete melk bij het papje. Roer goed door.
- Giet alles terug in de pan en laat even koken tot het begint te binden.
- Giet in een platte schaal, bedek met folie en laat afkoelen.
- Roer de spijs los met een beetje water.
- Meng de spijs met een klein gedeelte van de banketbakkersroom.
- Doe in een spuitzak.
- Vet de muffinvorm van 12 stuks (opnieuw) in.
- Bestuif het werkblad met bloem, kneed het deeg kort door en rol uit tot ongeveer 5 millimeter dikte.
- Steek 12 cirkels van ø 8 centimeter uit het deeg.
- Doe de deegjes in de muffinvorm en druk netjes aan.
- Spuit in midden van ieder deegrondje een toefje van de banketroom met spijs. Laat de randen vrij.
- Bak op 175 graden in 14 tot 18 minuten gaar.
- Laat even afkoelen in de vorm en vervolgens verder op een taartrooster.
Opmaak:
- Klop de resterende banketbakkersroom even goed door.
- Klop de slagroom met 10 gram suiker lobbig.
- Smelt de uitgeknepen gelatine.
- Roer door de slagroom.
- Meng de slagroom door de banketbakkersroom.
- Doe in een spuitzak en laat even opstijven in de koelkast.
- Spuit een mooie dot room in ieder slofje.
- Maak het fruit schoon en garneer de slofjes ermee.
- Garneer met de poedersneeuw.
Je kan natuurlijk ook ander vers fruit gebruiken ;).
Meer weten van Jeanette? Ze is te volgen op FaceBook en Instagram.