Het is weer volop mosseltijd! Je kunt ze natuurlijk gewoon koken en zo eten met groenten en stokbrood. Maar je kan ook meer tijd ervoor uittrekken en een heerlijke verse salade maken. Hoe? dat lees je hieronder.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 g verse tuinbonen
- 200 g prinsessenboontjes
- 125 g Griekse yoghurt
- zout en peper
- zeste van limoen (zeste is een vakterm voor de dunne schil van citrusvruchten zoals sinaasappel, citroen of limoen, zonder wit eraan)
- 1 nieuwe aardappel
- 500 g gemengde salade
- 20 kerstomaatjes, gehalveerd
- Shiso Cress (typisch plantje uit Noordoost Azië, te koop bij de speciaalzaak)
- 8 rodebietblaadjes
- 4 el olijfolie extra vierge
- 4 tl balsamicoazijn
- fleur de sel
- zwarte peper van de molen
Voor de currymayonaise:
- 2 eierdooiers
- 1 tl mosterd
- 3 dl arachideolie
- 1 el ciderazijn
- 1 el currypoeder
Voor de mosselen:
- 1 kg jumbo mosselen
- 1 el boter
- sap van 1 limoen
- 2 el honing
- 2 el sojasaus
Bereiding:
- Haal de tuinbonen uit hun omhulsel. Kook ze 1 minuut en laat afkoelen. Geef een kleine inkeping in hun jasje en duw ze er voorzichtig uit.
- Kook de bonen 6 minuutjes tot ze beetgaar zijn.
- Verwijder de topjes van de prinsessenboontjes, dompel ze even in kokend water, zorg dat ze nog beetgaar blijven. Koel ze daarna direct af in koud water.
- Breng de yoghurt op smaak met peper, zout en zeste van limoen.
- Snijd fijne plakjes van de aardappel, frituur ze op 160 °C tot ze goudbruin zijn.
Currymayonaise:
- Klop de eierdooiers met de mosterd zodat deze bindt.
- Voeg druppelsgewijs de arachideolie toe.
- Breng op smaak met deciderazijn en het currypoeder.
Mosselen:
- Kook de mosselen tot ze net opengaan, giet ze uit, bewaar het sap voor volgend recept.
- Haal de mosselen uit hun schelp. Zorg dat ze zeker niet overgaar zijn. Laat ze afkoelen in de koelkast.
- Bak ze in een antikleefpan in bruisende boter. Blus met het limoensap en de honing, zodra dit bruist blus je met de sojasaus.
- Laat dit even inkoken en het is klaar om te serveren.
Afwerking:
- Schik de salade in een kom, bedek met de tuin- en prinsessenbonen, gehalveerde kerstomaatjes, Shiso Cress en rodebietblaadjes.
- Breng op smaak met de olijfolie, balsamicoazijn, fleur de sel en zwarte peper.
- Voeg enkele dotjes currymayonaise en yoghurt toe.
- Werk af met de mosselen en de chips.
recept is afkomstig uit het boek ‘Mosselen’.