Shakshuka: eieren gegaard in een pittige saus. Het is oorspronkelijk een ontbijtgerecht. Maar dan net even anders dan anders. Natuurlijk ook helemaal geschikt voor de (weekend)brunch.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- halve ui, fijngesneden
- teentje knoflook, geperst
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1/2 eetlepel gemalen komijnzaad
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 paprika, in reepjes
- 400 gram tomaten in blokjes
- 2 eieren
- halve avocado in plakjes
- 5 gram peterselie, grof gehakt
- olie of margarine
Zo maak je het klaar:
- Verhit wat olie of margarine in een stoofpan en fruit de ui en knoflook in 3 minuten tot de ui glazig begint te worden
- Voeg de tomatenpuree, gemalen komijn, paprikapoeder en cayennepeper toe. Roerbak het 2 minuten
- Voeg de reepjes paprika en de tomatenblokjes toe. Roer het goed door en laat het ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur sudderen
- Maak 2 kuiltjes in de saus en breek de eieren hierin. Laat het nog 15 minuten zachtjes pruttelen totdat het eiwit gestold is.
- Verdeel het over de borden, garneer het met de plakjes avocado en peterselie
Dit recept komt uit de ‘Vegabijbel’ van Isabel Boerdam. Zij is initiatiefneemster van de “Nationale week zonder vlees” en heeft dit recept ook gepubliceerd in het magazine wat speciaal voor deze week uitgegeven is.