Dat je van ontzettend veel dingen een taart kunt maken bewijst dit recept wel. Het recept is door Hans Spitsbaard in ‘zijn’ Taartbijbel gezet. Met diverse soorten vis in deze broodtaart maakt het een uitzonderlijke en smakelijke verrassing. Je bent er wel even mee bezig….maar dat loont zich :).
Voor 12-15 personen heb je in huis:
Voor het brood:
- 330 gram volle melk
- 20 gram verse gist (of 7 gram gedroogde gist)
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 30 gram boter, op kamertemperatuur
Voor de eiersalade:
- 4 eieren
- 100 gram mayonaise
- 2-3 stengeltjes bieslook
- 1 mespuntje kerriepoeder
- 1 tl azijn
- zout en peper
Voor de roomkaasvulling:
- 500 gram roomkaas (bijvoorbeeld MonChou)
- 12 stengeltjes bieslook
- 2-3 takjes dille
- 4 tl geraspte mierikswortel (potje)
- 250 gram crème fraîche
- 2 tl mosterd
- zout en peper
Voor de visvulling:
- 200 gram gerookte zalm (plakken)
- 200 gram Noorse garnalen
Voor de afwerking:
- 1/2 komkommer
- 1 citroen, in partjes
- 3 takjes dille
Verder nog nodig:
- 100 gram augurkblokjes (uit pot)
- boter, om in te vetten
- zonnebloemolie, om in te vetten
- bloem, om te bestuiven
Zo maak je het klaar:
- Verwarm voor het brood de melk tot deze lauw aanvoelt. Los de gist op in de melk en meng dit met de bloem en het zout. Kneed het geheel een aantal minuten door. Voeg de boter toe en kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Vorm een bal van het deeg en doe dit in een met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg ongeveer 1 uur op een warme en vochtige plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en leg het gerezen deeg hierop. Duw het deeg plat, om de meeste lucht eruit te halen. Vet een cakeblik van 21 X 11 centimeter doorsnede in met boter. Vorm een langwerpige rol van het deeg, zodat deze precies in het blik past. Leg het deeg in de ingevette vorm en dek het af met plasticfolie. Laat het brood in ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Verwarm de oven voor tot 220 °C. Zeet het brood iets onder het midden in de oven en zet de oventemperatuur terug naar 200 °C. Bak het brood in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
- Haal het brood uit het cakeblik en laat het volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
- Kook voor de eiersalade de eieren hard (ongeveer 8 minuten) en pel ze. Prak de eieren met een vork fijn en voeg de mayonaise toe. Snijd de bieslook fijn en voeg dit met de kerrie en de azijn toe. Meng het geheel kort door en breng op smaak met peper en zout.
- Klop voor de roomkaasvulling de roomkaas in enkele minuten los. Snijd de bieslook en de dille fijn en voeg dit met de mierikswortel, de crème fraîche en de mosterd toe. Klop de roomkaasvulling kort door en breng op smaak met zout en peper.
- Snijd het brood over de lengte in plakken van ongeveer 1 centimeter dik. In totaal heb je vier plakken brood nodig.
- Neem een aantal lepels van de roomkaasvulling en meng de augurkblokjes erdoor. Verdeel het mengsel over de eerste laag brood en leg de tweede laag erop.
- Breng een dunne laag roomkaasvulling aan en verdeel de helft van de gerookte zalm erover. Smeer een dun laagje roomkaasvulling over de gerookte zalm en leg de laatste plak brood erop.
- Breng een laag eiersalade aan van ongeveer 1 centimeter dik en leg de derde plak brood erop. Smeer de taart rondom af met de roomkaasvulling. gebruik hiervoor een glaceermes.
- Was een halve komkommer en snijd deze in dunne plakjes. Zet de plakjes tegen de zijkant van de broodtaart. Schik de Noorse garnalen en de overige gerookte zalm op de bovenkant van de taart. Garneer de taart met twee partjes citroen en takjes dille.