Eigenlijk zijn het geen saucijzenbroodjes te noemen want hier zit standaard vlees in. Deze broodjes zijn een heerlijke plantbased variant hierop. En verdienen gewoon een eigen naam. Dit recept komt uit Peace, Love & Vegan Food van Karin Rietmeijer. Die je waarschijnlijk al kent van haar eerdere boek 365 dagen Vegan en als @365dagenvegan op FaceBook en Instagram.
Dit heb je nodig voor 4 broodjes:
- 180 gram/ 4 plakjes plantaardige bladerdeeg
- 175 gram/ 1 pak rulstukjes, plantbased ‘gehakt’
- 2½ el ketchup
- 2 tl nootmuskaat
- 2 tl peper
- 1 tl zout
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl ongebrande sesamzaadjes
- ½ tl knoflookpoeder
Zo bak je ze bruin:
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Indien nodig snijd het bladerdeeg in 4 vierkanten van 12 bij 12 cm.
- Doe 2 theelepels nootmuskaat, 2 theelepels peper, 1 theelepel zout, 1 theelepel gerookte paprikapoeder, 1 theelepel uienpoeder, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel korianderpoeder en een halve theelepel knoflookpoeder in een kom. Meng het met een lepel goed door elkaar. Wat je overhoudt bewaar je in een goed afsluitbaar kruidenpotje.
- Meng het plantbased gehakt met 2½ eetlepel ketchup en een halve theelepel van de kruidenmix.
- Leg het bladerdeeg op het bakpapier dat op de bakplaat ligt. Verdeel het gekruide alternatief voor gehakt in het midden over de lengte van de 4 stukjes bladerdeeg. Bestrijk de zijkanten met wat water, vouw het deeg dubbel over de vulling heen. Druk goed tegen elkaar aan. Sluit de uiteinden van de broodjes op dezelfde manier. Gebruik een vork of mes om wat lijnen mee te zetten aan de dichtgevouwen kanten. Besprenkel de bovenkant met water en sesamzaadjes.
- Zet ze voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de broodjes gaar worden tot de bovenkant mooi bruin is.
Natuurlijk zijn er nog diverse variatiemogelijkheden. Deze kun je in het boek van Karin lezen ;).