Rozijnenbolletjes

Rozijnenbolletjes zelf maken is zo leuk!! Lekkere bezigheid om te doen met de kinderen. En zo veel lekkerder dan dat je ze in de supermarkt koopt. Dit recept komt uit ‘t Verrukkelijke Kinderbakboek’. Het is wel handig om een dag van te voren al te beginnen;) 

Dit heb je nodig voor 16 bolletjes:

Voor de vulling:

  • 350 gram donkere rozijnen

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 12 gram gedroogde gist
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur

240 milliliter melk, lauwwarm

Verder nodig:

  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gram boter bloem, voor het werkblad

Zo maak je ze klaar:

  1. Doe een avond van tevoren de rozijnen in een kom en schenk daar water bij tot ze allemaal kopje-onder gaan. Laat ze 15 minuten staan. Laat ze daarna tot de volgende dag in een zeef of vergiet uitlekken en drogen aan de lucht.
  2. Doe de volgende dag alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed deze door elkaar. Kneed het deeg 10 minuten goed door, tot een soepel brooddeeg. Dit kun je doen door het deeg op je werkblad te leggen, uit te duwen en dubbel te vouwen.
  3. Kneed de laatste minuut de rozijnen door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  4. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Bestuif je werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes en rol er bolletjes van op het werkblad. Leg de bolletjes met wat tussenruimte op de bakplaat en laat ze nog 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  5. Verwarm de oven voor op 220 °C
  6. Klop het ei los en bestrijk de gerezen bolletjes daarmee. Bak de bolletjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar. Smelt intussen de boter in een steelpannetje. Bestrijk de broodjes gelijk uit de oven met wat gesmolten boter, zodat ze mooi gaan glimmen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *