Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren en een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Eieren bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.
Weet je niet zeker of je doosje eieren voorbij de houdbaarheidsdatum zijn? Controleer dit door het ei in water onder te dompelen. Als het ei blijft drijven is het ei oud.
Voor het bakken van een brioche of op z’n Nederlands eierbrood, heb je drie eieren nodig: mooie ingrediënten voor een heerlijk luchtig brood, zo zacht als cake!
Ingrediënten:
- 1 1/2 eetlepel suiker
- 1 zakje gedroogde gist (13 g)
- 3 eieren
- 250 g bloem
- mespunt zout
- 125 g zachte roomboter
- 1 eetlepel roomboter
Bereiding:
- Los een 1 eetlepel suiker op in een kopje lauwwarm water.
- Voeg de gist toe, roeren en 2 minuten laten staan.
- Klop met een vork de eieren los.
- Voeg de boter, de eieren, de gist oplossing, de bloem en de zout toe.
- Kneed het deeg met een keukenmachine op lage stand, tot een soepel deeg.
- Dek het deeg in kom af met een natte theedoek en laat het deeg 1 nacht rijzen.
- De volgende dag, kneed het deeg door.
- Vet een brioche-vorm in.
- Kneed het deeg kort door, neem kleine stukjes deeg af en draai hiervan bolletjes.
- Leg het deeg in het vorm, dek het met een theedoek af en laat het een half uur rijzen.
- Warm de oven voor op 200 ºC of gasovenstand
- Schuif het vorm in de midden van de oven.
- Na 10 minuten de oven terugschakelen naar 175 ºC of gasovenstand 3 en bak nog 20 minuten.
- Keer de vorm boven een rooster en laat de brioche laten afkoelen.
Bron: www.receptenvandomy.nl
Comments 7
Alleen 3 eieren en een eetlapel water lijken mij wat weinig. Gebruik zelf altijd melk
Kun je de suiker ook weglaten of vervangen door iets anders?
Beste Lieke,
Je kan de suiker zeker weglaten en de alleen de gist oplossen in het lauwwarme water. Wil je toch nog een beetje zoet erin, dan is de suiker ook te vervangen door bijvoorbeeld biologische ahornsiroop. I.p.v. 1 1/2 eetlepel pak je 1/2 tot hooguit een hele eetlepel. Op deze blog staan nog meer suikervervangers en de verhoudingen: https://www.blijzondersuiker.nl/blog/tips-voor-suikervrij-leven/suikervervangers-verhoudingen/
Succes en laat gerust weten hoe het gegaan is, via Facebook en/of Instagram ;).
Er staat niet in het recept wanneer je de bloem toevoegt. Dom dom dom
Beste Peter, klopt, klopt, klopt helemaal. Is aangepast. Dank voor de opmerkzaamheid en reactie.
Bloem dient neem ik aan ook eerst gezeefd worden?
Beste Frieda, dat kan, hoeft niet.