Ingrediënten voor 1 quiche (2 personen):
- 8 plakjes bladerdeeg
- 3 eierdooiers
- 4 eetlepels crème fraîche
- 1 eetlepel (verse) gehakte bladpeterselie
- 5 lente-uitjes in dunne ringetjes
- 30 gram roomboter
- 70 gram gerapste gruyère, of een andere pittige, harde kaas naar keuze
- Een halve courgette
- 10 dunne, groene asperges
- Peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 210 graden (hete lucht) of 180 graden (elektrisch/gas).
- Leg bakpapier op de bakplaat en bekleed deze met bladerdeeg.
- Pik met een vork gaatjes in de bodem
- Bak de bodem 20 minuten blind in de oven. Haal de vulling eruit en bak nog 5 minuten door zodat de bodem goed droog wordt.
- Maak ondertussen de vulling. Zet een waterkoker op.
- Bak de lente-ui-ringetjes 2 minuten in wat boter
- Sla tee eierdooiers los en mix deze met de crème fraîche, peterselie, munt, de helft van de kaas, de gebakken lente-ui en een flinke snuf peper en zout.
- Snijd de halve courgette in heel dunne plakjes en halveer de asperges in de lengte.
- Kook de courgetteplakjes en asperges tien seconden in het gekookte water met wat zout erbij.
- Haal uit het water en spoel af onder de ijskoude kraan (blancheren)
- Besmeer de bodem (als deze gaar is) met de helft van het eiermengsel, laat een centimeter vrij aan de zijkanten.
- Leg hierop de asperges en courgetteplakjes.
- Besprenkel met de rest van het eiermengsel en bestrooi met de overgebleven kaas.
- Bak het geheel nog tien minuten in de oven.