Pompoen als ingrediënt in lekkere sticky buns. De pecannoten geven er een smakelijke crunch aan. En het is helemaal vegan.
Dit heb je nodig:
Voor de kaneelrollen:
- 250 ml amandelmelk
- 30 gram plantaardige boter
- 7 gram droge gist
- 1 el suiker
- 1/2 tl kaneel
- 1 tl pumpink spice (of kaneel, nootmuskaat en gember)
- 75 gram pompoenpuree
- 380 gram patisseriebloem
- 1/4 tl zout
- Scheutje neutrale plantaardige olie
Voor de vulling:
- 35 gram plantaardige boter
- 115 gram pompoenpuree
- 70 gram suiker + extra voor het bestrooien
- 2 el kaneel
- 1 el pumpink spice (of kaneel, nootmuskaat en gember)
- 65 gram pecannoten
Voor de topping:
- Suikerglazuur
Zo maak je het klaar:
- Verwarm de melk met de boter op laag vuur tot de boter gesmolten is. Laat het afkoelen tot het mengsel aanvoelt als lichaamstemperatuur (ongeveer 36 graden)
- Giet het mengsel in een kom en voeg de gist en de suiker toe. Laat 10 minuten staan tot de gist bruist.
- Voeg de kruiden toe en roer alles kort door.
- Voeg de pompoenpuree toe en meng kort door elkaar.
- Voeg in zes keer de bloem toe en laat de mixer ondertussen op lage snelheid kneden. Indien je geen mixer hebt, kun je de bloem beetje bij beetje door het gistmengsel roeren met een houten lepel.
- Voeg als laatste het zout toe en kneed het mengsel goed door.
- Vet een andere kom in met een scheutje olie en leg het deeg in deze kom.
- Dek de kom af met vershoudfolie of een vochtige handdoek en laat op een warme plaats gedurende 45 minuten tot 1 uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
- Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 175 graden. Vet een springvorm in met plantaardige bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
- Doe de boter, pompoenpuree, suiker, en kruiden voor de vulling in een foodprocessor of blender en mix tot het gemengd is.
- Bestuif je werkblad met bloem (gebruik voldoende, het deeg is plakkerig) en stort het deeg uit de kom.
- Bestuif een deegroller met voldoende bloem en rol het deeg uit tot een grote, dunne rechthoek met een dikte van ongeveer 1 centimeter.
- Bestrijk het deeg gelijkmatig met de vulling en verdeel het grootste deel van de pecannoten over de vulling. Houd de rest van de noten opzij voor de afwerking.
- Rol het deeg op tot een lange worst; start aan de lange zijde van de rechthoek.
- Snijd het deeg met een groot, scherp mes in stukken van ongeveer 5 centimeter. Maak het mes ondertussen nat om te voorkomen dat het deeg aan het mes blijft plakken.
- Schik de rolletjes in de springvorm met het spiraalpatroon naar boven.
- Bestrooi met een beetje suiker en de overgebleven pecannoten.
- Dek de springvorm af met vershoudfolie en laat op een warme plaats nog 15-30 minuten rijzen.
- Bak de pompoen & pecan buns in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten tot ze aan de bovenkant goudbruin en krokant zijn.
- Laat na het bakken minstens 10 minuten afkoelen op een rooster voor je de buns uit de vorm haalt.
- Breng het glazuur aan op de buns door met een lepel heen en weer te bewegen en het glazuur te verdelen.
Dit superlekker vegan recept komt uit het vers van de pers verschenen; ‘Dubbel Zo Lekker’ van Denise Kuppens en Julie van den Driesschen.