Een makkelijk en snel gerecht voor de kerst. Maar natuurlijk ook als je eens trek hebt in een bijzondere maar makkelijk te maken maaltijd. Het wordt nog lekkerder als je er een eigengemaakte paddenstoel-uienjus bij serveert. Dit mooie vegan (feest)gerecht komt uit ‘A Very Vegan Christmas’ van Sam Dixon.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 grote flespompoen van ongeveer 1 kilo
- Olijfolie
- Zout en peper
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 4 tenen knoflook, zeer fijn gehakt
- 1 el tijmblaadjes
- 6 blaadjes salie, fijngehakt
- 200 gram gekookte puylinzen*
- 100 gram walnoten, geroosterd en grof gehakt
- 50 gram gedroogde cranberry’s
- Handvol bladpeterselie, grofgehakt, om erbij te serveren
Zo maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Snijd de flespompoen in de lengte doormidden, schraap de pitten eruit en gooi ze weg. Of als het een biologische pompoen is, bewaar en droog ze om ze zelf te kunnen zaaien in het voorjaar ;). Leg de pompoenhelften met de snijkant naar boven op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Rooster de pompoen ongeveer 1 uur in de oven.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan, bak de ui en de knoflook op matig vuur ongeveer 6 minuten tot ze zacht zijn. Roer de tijm en salie erdoor en bak ze 2 minuten mee. Breng de ui op smaak met zout en peper, haal de pan van het vuur en roer de puylinzen, walnoten en cranberry’s erdoorheen.
- Hol de pompoen als hij gaar is iets verder uit en roer de losgekomen stukjes pompoen door het linzenmengsel. Prak het linzenmengsel in de iets uitgeholde pompoenhelften, sprenkel er nog een beetje olijfolie over en rooster de pompoen nog 10 minuten zodat de vulling knapperig wordt. Strooi de bladpeterselie over de pompoen en serveer hem met je favoriete bijgerechten.
*Puylinzen koop je bij de grotere supermarkten of bij jouw biowinkel.
Boek gelijk bestellen? Klik op de afbeelding.